Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kriminalvården saknar program mot radikalisering bland intagna

Publicerat lördag 7 maj 2016 kl 07.00
"Ett växande problem"
(1:43 min)
Kriminalvårdsanstalten i Gävle.
Kriminalvårdsanstalten i Gävle. Foto: Foto: Linnea Johansson/Sveriges Radio

Kriminalvården saknar program för att motverka religiös radikalisering inne på landets anstalter. Detta trots att det är ett växande problem.

Flera av personerna bakom terrorattackerna i till exempel Frankrike och Danmark verkar ha utvecklat radikal islamism inne i fängelset. Fängelserna kan alltså fungera som en plantskola för radikalisering.

Mona Sahlin, som tills nyligen fungerade som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, tycker att det är viktigt att inte fångar i Sverige utvecklar extrema åsikter i våra fängelser.

– Radikalisering på fängelserna är ett växande problem. Det gäller inte bara andra länder, utan även hos oss. 

Men trots det har inte Kriminalvården i Sverige något program med fokus på de här frågorna.

I Gävle vill man inte berätta vad man gör för att försäkra sig om att framtidens terrorister inte formas inne på själva anstalten.

I slutet av maj måste Kriminalvården nu redovisa för regeringen arbetssätt för att förebygga våldsbejakande extremism bland fångarna.

En stor del av arbetet sköts i nuläget av besökande imamer och präster, berättar Kjell-Arne Sköld anstaltschef vid Saltvik i Härnösand.

– Nej, vi har inget särskilt program som är specialsytt för radikalisering. Det har vi inte.

Men de imamer som besöker fängelserna har tystnadsplikt, vilket kan försvåra arbetet med att fånga upp den här typen av extrema åsikter.

Mona Sahlin, som nyligen avgick som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, är kritisk till att det inte finns några program för att motverka radikalisering på anstalterna.

– Då tänker jag förstås att det är inte bra. Här handlar det om att förstå bakgrunder, språk, symboler... Där känner jag mig inte övertygad om att kriminalvården någonstans i Europa har tillräckligt med kunskaper.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".