Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Migrationsverkets enhetschef polisanmäld – anklagad för sexuella trakasserier

Publicerat onsdag 4 maj 2016 kl 16.20
Migrationsverkets regionchef: Vi vill avskeda honom
(0:44 min)
Lars Ulander, Migrationsverket, Söderhamn
Lars Ulander, enhetschef på Migrationsverket i Söderhamn säger att det är slut på bostäder åt asylsökande i Gävleborgslän. Men man gör vad man kan för att hitta bostäder.

Ulander har brutit mot regler gällande inköp av produkter, fakturering och redovisning visar den interna utredningen.

Ulander har brutit mot regler gällande inköp av produkter, fakturering och redovisning vilket nu gör att han polisanmäls för ekonomiska oegentligheter.

Samtidigt har regionchefen i region Mitt lämnat in en anmälan till personalansvarsnämnden på Migrationsverket.

Bakgrunden till anmälningarna är den utredning som idag, onsdag, lämnades över från företagshälsovården.

Utredningen visar att det ska ha förekommit verbala påhopp, sexuella trakasserier och kränkningar av ett 20-tal medarbetare i Söderhamn.

– Jag har fattat beslut om att omedelbart ta den här enhetschefen ur tjänst. Jag har också tagit beslut och lämnat in en anmälan till verkets personalansvarsnämnd där jag yrkar på att nämnden ska ta pröva frågan om att avskeda den här enhetschefen, säger Migrationsverkets regionchef Magnus Rodin.

Det ska också ha pågått ekonomiska oegentligheter sedan 2008.

– Jag har också begärt att de ska pröva frågan om att göra en åtalsanmälan för arbetsmiljöbrott. Utöver det har jag gjort en polisanmälan gällande de här misstänkta ekonomiska oegentligheterna, säger Magnus Rodin.

Magnus Rodin beskriver en helt oacceptabel arbetsmiljö.

– Det är kränkningar som är både verbala och av sexuell natur. Man har inte följt regelverket gällande attestering och godkännande av fakturor. Det finns tveksamheter kring hur man nyttjat våra fordon och hur reseräkningar redovisats. Därför har han nu polisanmälts, säger Magnus Rodin.

P4 har utan framgång sökt Lars Ulander för en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".