Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Gävles skolor räcker inte till

Publicerat fredag 13 maj 2016 kl 05.49
"Läget är bekymmersamt!"
(1:36 min)
Vallbacksskolan Ulf Sjulander rektor
1 av 3
Ulf Sjulander är rektor för Vallbacks upptagningsområde i Gävle. Foto: Christian Ploog/Sveriges Radio
Elevplatser prognos skola Gävle
2 av 3
Gävles nyrustade "superskola" Vallbacksskolan klarar 550 elever. Nu behöver kommunen ytterligare två lika stora skolor! Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
Platsbrist skola Gävle Evylin Klöverstedt
3 av 3
Platsbristen är väldigt bekymmersam säger Evylin Klöverstedt, Liberal ordförande i Gävle kommuns utbildningsnämnd. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio

Det kommer att bli trångt i Gävles skolor! Det visar den prognos över antalet skolelever och behovet av framtida utbildningsplatser som Utbildningsnämnden i Gävle nyligen antagit.

Av utredningen framgår att söktrycket till skolorna ökar kraftigt de närmaste åren. Minst 1000 nya platser motsvarande två stora nya skolor behövs om alla ska få plats.

Läget är bekymmersamt säger Utbildningsnämndens nytillträdda, liberala och inte minst överraskade ordförande Evelyn Klöverstedt:

– Det är absolut mycket bekymmersamt! Vi har en väldigt kraftig tillströmning och kommer de de närmaste åren att behöva lokaler till omkring 1000 nya elever, konstaterar hon.

Enligt kommunens prognos kommer Gävle att fram till år 2025 behöva ordna plats för omkring 1700 fler elever än i dag. Högst är trycket på högstadiet i Gävles centrala skolområden Solängen och Vallback och då är tillskottet från nyanlända inte ens inräknat.

Kommunens flaggskepp Vallbacksskolan med sex parallella sjundeklasser går redan på alla cylindrar - till hösten är det fullsatt berättar skolans rektor Ulf Sjulander:

– Sex paralleller är vad vi klarar av maximalt. Då utnyttjar vi vår fulla kapacitet, säger han.

Men söktrycket kommer att stadigt öka - betyder det att du nu kommer att behöva säga "nej" till fler framtida sökanden?

– Ja, men de som inte ryms får naturligtvis gå i någon av de övriga sju- till nioskolorna, säger rektor Ulf Sjulander.

Frågan är bara VAR det växande överskottet ska få plats? Det närmast liggande centrala alternativet Solängsskolan är liksom Vallback fulltecknad inför hösten.

Kommunens framförhållningen har inte varit den bästa och nu behöver alltså utbildningsnämndens nya ordförande plötsligt två nya skolor i centrala Gävle. Det blir dyrt och kommer att kräva stora kommunala anslag, konstaterar hon:

– Ja, i runda tal kostar det omkring 300 miljoner kronor för de här två nya skolorna som behövs.

Är du "tagen på sängen" av den här nya situationen?

– Ja, litet "tagen på sängen" är man allt, men det är också ett positivt problem att Gävle växer, säger Evelyn Klöversted.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".