Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Åsa Romson petas som språkrör

Publicerat måndag 9 maj 2016 kl 15.50
Anders Schröder (MP): Upp till bevis för hela partiet
(0:37 min)
Isabella Lövin biståndsminster och Åsa Romson miljöminster Foto: TT
Isabella Lövin biståndsminster och Åsa Romson miljöminster Foto: TT

Miljöpartiets valberedning presenterade i dag förslag till nya språkrör. Att döma av förslaget petas Åsa Romson som språkrör till förmån för biståndsminister Isabella Löwin. Gustav Fridolin får däremot fortsatt förtroende.

De nuvarande språkrören, klimat- och miljöminister Gustav Fridolin och vice statsminister Åsa Romson VAR ju valberedningens ursprungliga förslag, men för två veckor sedan bad de båda själva beredningen att göra en ny prövning ned motiveringen att de ville vara helt säkra på att de hade partiet bakom sig om de skulle fortsätta.

Tveksamheten om att så inte var fallet, hade sin grund i en rad uttalande som valsat runt i pressen och underminerat språkrörens förtroende. För Fridolins del exempelvis hans uttalade stöd för förre bostadsministern Mehmet Kaplans samröre med högerextrema och ultranationalistiska rörelser. Åsa Romson i sin tur, har mött kritik för att hon kallade terrorattentaten i New York 2001 för en "olycka" - det tydde på okunskap ovärdig en vice statsminister tyckte belackarna. De angivna exemplen utgör bara några av språkrörens klavertramp den senaste tiden.

Mot den bakgrunden anser Gävleborgs Miljöpartistiska riksdagsman Anders Schröder att det är välbehövligt med en ny ledning i partitoppen. Han är nöjd med valberedningens förslag:

– Ja, jag tror att det språkrörspar vi nu fått, kommer att kunna göra ett bra jobb. Båda är rutinerade, har ministererfarenhet och är skickliga på att kommunicera, säger han.

"Jag har lärt mig av mina misstag", har Gustav Fridolin sagt. Har han det, tror du?

– Jag hoppas det. Nu är det upp till bevis för hela partiet, inte bara för Gustav, säger Anders Schröder.

Valberedningens förslag att byta ut Åsa Romson mot Isabella Löwin, samtidigt som Gustav Fridolin får sitta kvar har redan initierat en genusdiskussion. Kvinnan byts ut men mannen sitter kvar. Anders Schröder tar den debatten med ro:

– Jag ser inget märkligt i att den kvinna som valberedningen finner bäst lämpad också får uppdraget, säger han.

Men vad har då Isabella Löwin som inte Åsa Romson har?

– Uppenbarligen har hon partiets stöd! Hon är skicklig på att kommunicera och har gedigen erfarenhet, både som biståndsminister och som EU-parlamentariker, säger Anders Schröder.

Han hoppas att partiet nu kan lägga de inre meningsskiljaktigheterna bakom sig och i stället fokusera på politiken.

– Det är de framsteg i den gröna politiken som vi gör inom regeringen som är det viktiga. Vi får inte fastna i den här härvan av ovidkommande saker som lett till den nuvarande krisen inom miljöpartiet, säger han.

Därför är Anders Schröder också nöjd med att det nu finns ett språkrörs par som partiet kan ställa sig bakom.

– Ja, jag är nöjd!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".