Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Efter kritiken - ambulansöverläkaren slutar dubbeljobba

Publicerat tisdag 10 maj 2016 kl 08.36
Jag ska jobba heltid!
(1:38 min)
Agneta Larsson.
1 av 2
Agneta Larsson. Foto: ASIAB.
Simon Nilsson Ambulans Regionen
2 av 2
Ambulansens tf. chef Simon Nilsson anser att 125 procents tjänstgöring är ganska normalt. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio

Efter P4 Gävleborgs granskning av ambulansöverläkaren Agneta Larssons många uppdrag så meddelar nu Region Gävleborg att hon avslutar sina konsultuppdrag i Stockholm.

Gävleborgs ambulansöverläkare Agneta Larsson satsar i stället på sitt jobb i Gävleborg. Det sedan både facket, ambulanspersonalen och inte minst Stockholms läns landsting riktat kritik mot Agneta Larssons många uppdrag.

Agneta Larsson har arbetat 75 procent som ambulansöverläkare inom Region Gävleborg, samtidigt som hon haft samma jobb på halvtid inom Stockholms läns landsting.

Totalt 125 procents arbetstid alltså, vilket många, däribland ambulanssjukvårdens VD Åke Östman i Stockholm, bedömt som olämpligt. Nu har alltså Agneta Larsson bestämt sig för att minska sin arbetsbelastning:

– Jag kommer nu att arbeta heltid för Region Gävleborg, säger hon.

Däremot vill hon inte tillstå att den samlade kritikerstormen har haft betydelse för det beslutet:

– Nej, det som egentligen haft betydelse är att jag nu får chansen att jobba med roliga patientfrågor, säger hon.

Den nya lönen är ingen hemlighet:

– Nej, jag får 90 000 kronor i månaden, men ingen övertidsrätt, säger Agneta Larsson.

90 000 kronor för heltid kan jämföras med de dryga 100 000 per månad i konsultarvode som Agneta Larsson hittills kunnat debitera Regionen för 75 procents tjänstgöring i Gävleborg. Nu mister hon arvodet från sin samtidiga halvtidstjänst i Stockholm, men tänker inte ge upp de sidoinkomster hon dessutom har i Stockholm:

– De sidoarbeten och bisysslor vi har diskuterat i samband med anställningen det är dels SOS-läkaruppdraget, dels mitt uppdrag som tillsynsläkare för internationella insatsstyrkan. De uppdragen kommer jag att behålla, säger hon.

Det är dock inte pengarna från de många uppdragen utan ambulansöverläkarens bristande tillgänglighet som föranlett ambulanspersonalens kritik. Och på den punkten vill inte Agneta Larsson utlova någon bättring:

– Det blir nog dessvärre ganska lika som i dag. Min roll kommer i första hand att vara ett stöd åt ledningen. Ambulanserna rullar 24 timmar om dygnet sju dagar i veckan - det är omöjligt för en enda person att vara tillgänglig för akuta patientfrågor, konstaterar hon.

För Simon Nilsson, verksamhetschef för akuten och tillförordnad chef för ambulansen med uppgift att tillfälligt leda den problemtyngda ambulanssjukvården i Gävleborg är Agneta Larssons heltidstjänst ett välkommet besked:

– Jag tycker att det är jätteroligt att Agneta nu accepterar en heltidsanställning hos oss. Jag ser stora nya möjligheter för oss att jobba mer med samverkan mellan akuten, ambulansen, primärvården och kommunen, säger han.

Simon Nilsson tycker inte att det är särskilt anmärkningsvärt att Regions ambulansöverläkare hittills haft dubbla jobb:

– Den tid som Agneta jobbat åt sina många arbetsgivare är egentligen en slags normalarbetstid för många läkare inom Regionen. För mig är det väldigt "normalt" att jobba 125 procent, säger han.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".