Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Somnade på konstiga platser och kunde inte väckas

Publicerat torsdag 12 maj 2016 kl 07.00
"Hon kunde somna i skolan och på fotbollsplan"
(1:41 min)
Ett barn blir vaccinerat. Foto: Bertil Ericson/TT
Ett barn blir vaccinerat. Foto: Bertil Ericson/TT

2009 vaccinerades en stor del av befolkningen mot svininfluensa. Omkring 450 personer, flest barn och unga, drabbades av den kroniska sjukdomen narkolepsi. Idag fattar regeringen beslut om ersättningsnivån för de drabbade.

Vaccinationen 2009 mot svininfluensan skulle rädda liv. Men ingen hade räknat med att flera hundra personer skulle få sina liv förstörda av vaccinationen som gjorde att de drabbades av den kroniska sjukdomen narkolepsi. Idag fattar regeringen beslut om ersättningen till de drabbade.
En mamma i Söderhamn vars 13-åriga dotter insjuknade i narkolepsi säger att pengarna inte kan kompensera det lidande som sjukdomen inneburit.

– Egentligen inte, men det skulle underlätta om man visste att det fanns en liten trygghet i pengarna.

En stor del av befolkningen i Sverige tog vaccinet Pandemrix, när WHO gick ut med varningar för svininfluensan 2009. Tyvärr hade vaccinet biverkningar i form av narkolepsi, som innebär ofrivillig sömn på dagtid. En majoritet av de omkring 450 drabbade är barn och unga.

– Det började med att hon somnade på konstiga platser. Hon kunde somna i skolan, hemma hos kompisar och på fotbollsplan och det var svår att väcka henne.

Vilka konsekvenser har det här fått för henne?

– Koncentrationssvårigheter i skolan. Hon har svårt att hänga med, hon somnar på lektionerna. Hon har svårt att hänga med kompisar både i skolan och på fritiden.

Vad tänker du om att det här har inträffat?

– Jag blir ledsen och arg också eftersom vi blev uppmanade att ta den här sprutan.

Tidigare i år presenterade socialdemokraterna och allianspartierna ett nytt lagförslag som skulle ge de narkolepsidrabbade en ersättning på max 10 miljoner, något som kritiserats av bland andra narkolepsiföreningen.
Och när regeringen idag fattar beslut om ersättningen hoppas mamman i Söderhamn att det inte blir något tak på ersättningsnivån.

– För det är svår att säga hur mycket hjälp de här barnen behöver i framtiden, för att leva ett så gott liv som möjligt hela sitt liv.


Symtom på narkolepsi

  • Sömnattacker, ofta i samband med stillsamma aktiviteter eller monotont arbete.
  • Trötthet på dagen.
  • Kataplexi – det vill säga att du plötsligt tappar kontrollen över vissa muskler. Ofta sker det i samband med olika känslotillstånd, till exempel om benen plötsligt viker sig när du skrattar eller är arg.
  • Sömnparalys – du känner dig förlamad i samband med insomnande och uppvaknande. När det händer kan du varken röra armar eller ben och du kan inte tala. Förlamningen släpper efter en kort stund.
  • Hallucinationer vid insomnande eller uppvaknande.
  • Störd sömn med uppvaknanden och mardrömmar.
  • Viktuppgång
  • Källa: 1177 Vårdguiden


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".