Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ambulansanställda blir utan utbildning när personal saknas

Publicerat onsdag 11 maj 2016 kl 05.30
"Den här utbildningen är oerhört central för oss"
(1:37 min)
En ambulanssjukvårdare.
1 av 2
Foto: Yvonne Åsell/TT.
Rasmus Bjerén, ambulanssjuksköterska i Delsbo.
2 av 2
Rasmus Bjerén, ambulanssjuksköterska i Delsbo. Foto: Wenda Hajo/Sveriges Radio

Anställda inom ambulansen i Region Gävleborg får inte den utbildning som de har rätt till på grund av personalbrist. Nu slår de larm i avvikelserapporter att de inte får den utbildning som krävs för att vårda små barn.

Det innebär risker när en del personal saknar den kompetensen, säger Rasmus Bjerén, ambulanssjuksköterska i Delsbo och förtroendevald i Vårdförbundet.

– Det är en oerhört pressad situation att åka på larm om akut sjuka barn. Tack och lov händer det inte så ofta, men desto viktigare att vi har bra träning när det väl händer. Då är den här utbildningen central för oss, säger han.

Barnkursen det handlar om ger bland annat de anställda kunskap om specifika sjukdomar för barn och hur man hanterar förlossningar som startar innan man har kommit fram till ett sjukhus.

Det har varit en turbulent tid inom ambulanssjukvården i Region Gävleborg efter beslutet att införa jour.

Det har lett till sjukskrivningar och att anställda har sagt upp sig. Och bristen på instruktörer har gjort att flera omgångar av barnutbildningen och även annan internutbildning har ställts in.

– Vi hade tio vakanser redan förut och de två första utbildningarna ställdes in i december före jourbeslutet. Nu blir det ett ännu känsligare läge med mycket ny personal som definitivt inte har den här utbildningen, säger Rasmus Bjerén.

Enligt Simon Nilsson, tillförordnad ambulanschef, ska arbetsgivaren nu se över hur man ska lösa problemet med uteblivna kurser.

Rasmus Bjerén känner oro inför framtiden.

– Det verkar finnas lite problem på utbildningsfronten. Det är naturligtvis negativt för den vård vi ger i slutändan. Vi har mycket rutinärenden men vi har även ärenden där det handlar om liv och död. Man vill inte åka hem och fundera över om ett barn hade överlevt om man hade haft den där utbildningen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".