Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Skillnad på hur länge asylsökande barn får gå i förskola

Publicerat onsdag 11 maj 2016 kl 11.07
"Alla har rätt att gå fulltid"
(4:31 min)
Barn som leker på förskola
Kommuner prioriterar olika, visar Ekots rundringning. Foto: TT

Asylsökande barn som är mellan tre och fem år har rätt till allmän förskola. Men hur mycket tid barnen får gå i förskola skiljer sig åt mellan olika kommuner. I Söderhamn gör man ingen skillnad på asylsökande barn och andra barn.

Ekot har ringt runt till de tio kommuner som enligt Migrationsverkets siffror tar emot flest asylsökande barn upp till sex år gamla. Och skillnaden mellan hur kommunerna gör är stor.

I Söderhamn har alla barn rätt att få gå i förskola 40 timmar i veckan.

– Vi betraktar asylsökande barn som alla andra barn i kommunen. Alla har rätt att gå fulltid, det finns inga undantag, säger Carin Mellqvist som är verksamhetschef för förskolorna i Söderhamn.

Asylsökande i Göteborg får 25 timmar medan man Oskarshamn erbjuder asylsökande barn 15 timmar i veckan.

Det har varit svårt att få fram platser säger förvaltningschefen i Oskarshamn Matz Ingvarsson.

– Vi har en förskola som vi tvingats öppna när det var som allra snabbast invandring där vi har enbart flyktingar. Där har vi alltså enbart barn med allmän förskola tre timmar om dagen och där kan vi köra skift med en grupp på förmiddagen och en på eftermiddagen, säger Matz Ingvarsson.

Trots att det var ett extra ansträngt läge för många kommuner när det kom många barn, har de kommuner vi varit i kontakt med lyckats få fram platser inom garantitiden på fyra månader. 

Skolinspektionen har heller inte fått in några anmälningar om att kommuner inte klarar köerna till förskolan.

I Malmö har man ständigt ett tryck efter förskoleplatser och har en vana att ta emot många flyktingar säger Peter Lindberg utbildningschef på förskoleförvaltningen i Malmö.

– Vi har inte hanterat detta på ett speciellt sett - de asylsökande barnen är inne i den vanliga kön. Det är inget akutläge och inget vi har flaggat för i nuläget.


Reportrar Karin Wirenhed och Mariela Quintana Melin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".