Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kurdisk borgmästare på besök i Gävleborg

Publicerat onsdag 11 maj 2016 kl 16.30
"Turkiska staten attackerade staden med all sin styrka"
(7:35 min)
Nashide Buluttekin Can är vice borgmästare för staden Sur i Norra Turkiet. Foto: Wenda Hajo / P4 Gävleborg
Nashide Buluttekin Can är vice borgmästare för staden Sur i Norra Turkiet. Foto: Wenda Hajo / P4 Gävleborg

Efter valframgångarna i Turkiet för det prokurdiska partiet HDP förra året så har kurdernas situation i Turkiet försämrats radikalt. 

Den turkiska staten svarade på framgångarna med att stoppa fredsprocessen och upphäva vapenstilleståndet för att istället ockupera stora delar av de kurdiska städerna och kommunerna.

Och nu har FN slagit larm om omfattande övergrepp mot civilbefolkningen i de kurdiska städerna.

Något som vice borgmästare för staden Sur i norra Turkiet bekräftar till P4 Gävleborg när hon är på besök i länet. 

– Sen i augusti 2015 har det rått utegångsförbud i nästan alla kurdiska städer i norra Turkiet, och detta pågår än idag, säger Nashide Buluttekin Can, vice borgmästare i staden Sur, Turkiet.

Staden har cirka 40.000 invånare och efter belägringarna och utegångsförbuden som varit de senaste tiden så berättar vice borgmästaren att de hittills fått in rapporter om att 33 500 människor blivit hemlösa till följd av stridigheterna. Staden är unik i den meningen att den är omringad av en stor, historisk mur vilket gjort det ännu svårare att ta sig in och ut ur staden.

Nashide berättar att döda människokroppar fått ligga på gatorna i månader innan det gått att ta sig in i staden och begrava dom. 

Hon är i på besök i Sverige och i Gävleborg för att berätta om det som händer i staden Sur och i andra delar av norra Turkiet i hopp om att det kan leda till påtryckningar från Sverige och EU på Turkiet.

– Omvärlden och i synnerhet EU har blivit tysta om det som pågått i norra Kurdistan de senaste månaderna, det här på grund av att det finns en överenskommelse mellan Turkiet och EU angående flyktingkrisen, säger Nashide Buluttekin Can.

– EU-staterna vill att Turkiet ska fungera som en mur mellan flyktingarna och Europa, och för att Turkiet ska kunna göra detta blundar man för det dom gör gentemot kurderna, fortsätter hon. 

På onsdagskvällen föreläser Nashide Buluttekin Can på Söders Källa i Gävle tillsammans med bland annat frilansjournalisten Joakim Medin som varit i Syrien sex gånger för att skildra kurdernas kamp mot IS.

Tolken i inslaget var Ferid Sinjar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".