Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Efter anmälan mot Fridner: S kräver Lars Molins avgång

Uppdaterat fredag 13 maj 2016 kl 09.16
Publicerat torsdag 12 maj 2016 kl 15.04
S-topp: "Vi anser att Lasse Molin måste avgå"
(0:47 min)
Markus Evensson, opposition, socialdemokraterna, Ljusdal
Markus Evensson (S), oppositionsråd i Ljusdals kommun. Foto: Oliver Bergman / Sveriges Radio

Socialdemokraterna i Ljusdal motsätter sig kommunens anmälan mot kommunpolitikern Örjan Fridner, och skickar nu i sin tur en anmälan till förvaltningsrätten. Samtidigt kräver de kommunstyrelsens ordförande, Lars Molins, avgång. 

I dag höll Socialdemokraterna i Ljusdal en presskonferens angående den polisanmälan som gjorts mot den socialdemokratiska kommunpolitikern Örjan Fridner, som misstänks ha fått för mycket i ersättning för sina politiska uppdrag. 

Men partiet menar att kommunen själv, i och med anmälan, kan ha brutit mot lagen. 

– Vi vill få det här kontrollerat av förvaltningsrätten om huruvida en myndighet får polisanmäla en enskild förtroendevald. Förvaltningsrätten behandlar egentligen myndighetens uppdrag. Och där anmäler vi den här anmälan till polisen, säger Markus Evensson, oppositionsråd och gruppledare för socialdemokraterna i Ljusdal. 

– Vi kommer alltså att fråga kommunerna och förvaltningsrätten, justitieombudsmannen och även kommunalrådet Lasse Molin om de har agerat på rätt sätt.

Markus Evensson kritiserar kommunen för att i sin polisanmälan, som nu inkluderar totalt tolv personer som kan ha fått för mycket i ersättning, enbart nämner Örjan Fridner vid namn. 

– Då har man på ett diskriminerande sätt utmärkt honom som boven i dramat, och att det är honom först och främst som polisen ska utreda. Det anser vi vara felaktigt, och då tror vi att det är justitieombudsmannen som ska få titta på detta. 

Finns det från kommunens sida någon anledning att just nämna bara Örjan Fridner tror du?

– Alltså vi tror ju att det här är en politisk strid. Det var den moderata kommunalrådet som gick ut i Sveriges Radio och talade om att det här kommer att bli en polisanmälan, säger Markus Evensson.

Och på grund av det menar socialdemokraterna att kommunalrådet, Lars Molin, borde avgå. 

– Vi anser att han inte har någon som helst grund som kommunalråd att kräva en polisanmälan i det här fallet. Han har klivit ur sina befogenheter då han först går ut i media och säger att det här ska polisanmälas, och sen går in till de anställda, och som jag ser det, beordra de anställda att göra den här polisanmälan, säger han.

– Det får en kommunstyrelseordförande inte göra. Och framförallt inte när han då inte har undersökt att allting faktiskt har gått rätt till, utan på stående fot anklagar socialdemokratiska ordföranden för någon form av bedrägeri. Då anser vi helt klart att Lasse Molin måste avgå som kommunstyrelsens ordförande.

Markus Evensson menar att Örjan Fridner inte har gjort något fel, utan handlat precis så som en förtroendevald egenföretagare ska göra. 

– Dessutom har Lars Molin godkänt Örjans anspråk under hela 2015 och komma då så här långt efter och påstå att någonting har gått fel, det kan man göra, men då bör man göra undersökningen internt för att se hur man kan rätta till det. Men att gå så långt som att polisanmäla, det är det som är så felaktigt.  

Men moderaten Lasse Molin har inga planer på att avgå och tycker att Socialdemokraternas agerande är obehagligt.

– Jag har bedömt en situation och agerat utifrån det. Det ska jag göra som politiker och att då höra att det ska komma den ena anmälan efter den andra upplever jag som väldigt obehagligt, säger Lasse Molin som inte tänker avgå.

Hör intervjuerna med Markus Evensson och Lasse Molin nedan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".