Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Aktion på UD för Fikru Marus frisläppande

Publicerat torsdag 12 maj 2016 kl 22.53
"UD måste kunna göra MER!"
(13 min)
Fikru Maru Delegation UD
Kräver att regereringen agerar med kraft. F.v: Desirée Pethrus, Emy Maru, Margareta Sidenvall, Meseret Mengistu, Ann-Britt Lindmark-Lagerwall, Fikirte Maru Foto: Tomas Groop/Sveriges Radio

Det var ett laddat möte när "Aktionsgruppen för dr Fikru Marus Rättvisa på torsdagen slöt upp vid Utrikesdepartementet i Stockholm. Syftet med mötet var att på årsdagen av Hudiksvallsläkaren Fikru Marus fängslande i Etiopien för exakt tre år sedan, sätta press på den Svenska Regeringen att agera kraftfullt för hans frisläppande.

Det är tre år sedan hjärtläkaren Fikru Maru från Hudiksvall i maj 2013 på oklara grunder greps och kastades i ett av Etiopiens mest ökända fängelser utanför huvudstaden Addis Abeba. Fikru Maru tjänstgjorde då på den hjärtklinik i Addis Abeba som han varit med om att med SIDA-medel bygga upp.

Fikru Maru hade redan 2010 anklagats av tullen för att ha försökt smuggla in förbrukningsmaterial till sjukhuset. Den gången släpptes han, men drogs sedan in i en stor korruptionshärva som blossade upp i Etiopien tre år senare och det var i samband med den som han fängslades.

Det tog sedan tog sedan två år av svåra förhållanden i fängelset innan ens den första rättegången i härvan hölls och därefter vidtog en ändlös väntan på en dom som aldrig kommer.

Den ovissa väntan under vidriga förhållanden i Kalityfängelset 25 km utanför huvudstaden är plågsam för Fikru Maru själv, men också för hans familj, vänner och kollegor inom Region Gävleborg där han är anställd. På plats vid UD på torsdagen fanns hans hustru Meseret Menguistu, döttrarna Fikirte och Emy, läkarkollegan Ann-Britt Lindmark-Lagervall samt de Kristdemokratiska politikerna Désirée Petrus och Margareta Sidenvall från Hudiksvall som alla lovats möjligheten att framföra sina åsikter till UD-tjänstemän med inblick i fallet.

Efteråt uttryckte delegationen viss tillfredsställelse med UD:s bemötande. Fyra diplomater hade tagit emot och försäkrat att synpunkterna skulle förmedlas på ministernivå.

Den vid det här laget luttrade Meseret Menguistu var särskilt nöjd:

– Jag som följer Etiopisk media kunde berätta att USA genom påtryckningar fått loss en fängslad Amerikansk journalist. Det viktiga var att Etiopiens premiärminister uttalade att det frisläppandet var en direkt följd av USA:s påtryckningar. Det visar att det har effekt när en regering skärper tonen mot Etiopiens rättsväsende, säger hon.

Aktionsgruppen för dr Fikru Marus Rättvisa har därför ett mycket konkret krav - att en minister ser till att besöka Fikru Maru i fängelse. Det gav effekt när dåvarande utrikesminister Carl Bildt besökte journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye som satts i samma fängelse 2011 och för svenske Fikru Marus anhöriga och vänner är det obegripligt att regeringen inte handlar lika kraftfullt i hans fall.

– UD fick veta vad vi tycker om det. Margareta Sidenvall slog näven i bordet så att diplomaterna bleknade, säger Ann-Britt Lindmark-Lagervall.

Helst skulle hon förstås vilja uttrycka de känslorna på Etiopiens ambassad i Stockholm som dock förvägrade gruppen ett möte denna dystra årsdag. I stället fortsätter nu den tröstlösa väntan på en dom som kan innebära ett frisläppande för Fikru Maru och hans familj. Hittills har tidpunkten för domen gång på gång skjutits upp. Det senaste budet är den faller den 20 juni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".