Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Just nu
Larm om en mindre villabrand i Växbo utanför Bollnäs. Kamin ska vara orsaken till att golv började brinna.
P4 granskar: #tandkoll

Stora prisskillnader för tandvård

Publicerat måndag 16 maj 2016 kl 12.05
"50 procent är för mycket"
(1:51 min)
Sabine Korsmeiers och Bernd Ziegers klinik i Söderhamn tillhör de tre billigaste i Gävleborg. Men kvalitet och bemötande är viktigare än priset, säger de.
1 av 5
Sabine Korsmeiers och Bernd Ziegers klinik i Söderhamn tillhör de tre billigaste i Gävleborg. Men kvalitet och bemötande är viktigare än priset, säger de. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio
Ulrika Wanner på Athena tandklinik, Praktikertjänst, säger att hon omöjligen kan hålla Försäkringskassans referenspris om hon ska kunna ge kunderna de kvalitet hon vill.
2 av 5
Ulrika Wanner på Athena tandklinik, Praktikertjänst, säger att hon omöjligen kan hålla Försäkringskassans referenspris om hon ska kunna ge kunderna de kvalitet hon vill. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio
Kristina Häggman från Söderhamn.
3 av 5
Kristina Häggman från Söderhamn. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio
Priser på tandvård skiljer sig mycket åt. Upp till 45 procent för vanliga åtgärder.
4 av 5
Priser på tandvård skiljer sig mycket åt. Upp till 45 procent för vanliga åtgärder. Foto: Malin Lundberg/TT
Eijvind Snögren tycker prisskillnaderna är för stora.
5 av 5
Eijvind Snögren tycker prisskillnaderna är för stora. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio

Den som jämför priser hos tandläkaren kan spara mycket pengar. Priserna skiljer sig nämligen mycket mellan den dyraste och den billigaste mottagningen i länet, visar en kartläggning.

Att gå till tandläkaren kan kosta 45 procent mer på en mottagning i Gävleborg, jämfört med en annan.

Och det gäller redan för vanliga åtgärder som allmän undersökning eller behandla inflammationer i tandköttet.
Det visar en kartläggning som P4 Gävleborg gjort bland en majoritet av länets tandläkare.

Eijvind Snögren från Söderhamn är en av de som reagerar starkt på skillnaden:

– Det tycker jag är alldeles för mycket, 50 procent.

Vad tänker du om att det kan skilja så mycket?

– Det har jag hört. Men återigen, man går till sin tandläkare och så betalar man... Okej, man kan säga "oj vad dyrt det var", men det hjälper inte, menar söderhamnaren Kristina Häggman.

Priserna inom tandvården väcker olika känslor. En del upprörs av skillnaderna, andra resonerar som Kristina Häggman från Söderhamn att det bara är att betala eftersom tänderna är så viktiga.

Men det kan löna sig att jämföra priser. För en akut undersökning eller en vanlig behandling av en inflammation i tandköttet så kan grundpriset skilja upp till 45 procent bland de företag vi undersökt.

Ett mått på vad tandvård ska kosta är det så kallade referenspriset. Det vill säga det pris som staten tycker att varje utförd behandling, eller åtgärd som det heter, ska kosta.

Hälften av de 54 kliniker vi undersökt ligger över referenspriset. En av dem är Athena tandklinik i Gävle där Ulrika Wanner är tandläkare:

– Ska jag rekvirera en god vård med god kvalitet med bra material så kan jag inte följa referenspriserna idag som det ser ut. Vi kan inte göra billig vård och vara bäst, det går inte ihop.

Folktandvårdens samtliga 19 kliniker följer referenspriserna. Sen finns det också tre privata kliniker i länet som ligger under. En av dem är Bernd Zieger som driver Tandläkargruppen i Söderhamn.

– Det gör mig varken glad eller besviken, det är så det är.

Men har ni fått fler kunder på grund av låga priser?

– Jag känner inte att vi fått in fler patienter på grund av att vi ligger under referenspriset, säger han och hänvisar till att gott bemötande och kvalitet är viktigare faktorer.

Fråga

Så har vi gjort

Tandkoll
Tandkoll

Den här kartan visar tandvårdsmottagningar i Upplands/Gävleborgs län. För varje mottagning anges priserna för några av de vanligaste tandvårdsåtgärder som utförs i Sverige och de respektive länen, baserat på statistik från Försäkringskassan. Vi har också tagit med några relativt vanliga, men lite dyrare, åtgärder (de sista fyra åtgärderna i informationsrutan hos varje mottagning.

Vi har samlat in priserna genom att ringa runt till mottagningarna under två veckor i april.  

Kartan visar ungefär hälften av mottagningarna i respektive län, i Uppland är 61 mottagningar redovisade, relativt 54 i Gävleborg. Totalt finns det 131 tandvårdsmottagningar i Uppland och 86 i Gävleborg enligt Försäkringskassans uppgifter.

De mottagningar som inte finns med är varmt välkomna att meddela sina priser till redaktionen, för att sedan komma med på kartan.


I informationsrutan visas längst ner ett ”sammanslaget pris”, där kostnaden för samtliga sju åtgärder helt enkelt slagits ihop. I de fall där en klinik har ett prisspann för en viss åtgärd, har vi valt den lägre kostnaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".