Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Så ska turisterna lockas till Ovanåker

Publicerat lördag 28 maj 2016 kl 07.57
"Vi behöver tala om var vi finns och vad vi har"
(1:23 min)
Gudrun Axman Jumisko, turismutvecklare i Ovanåkers kommun.
Gudrun Axman Jumisko, turismutvecklare i Ovanåkers kommun. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Ovanåkers kommun vill få fart på besöksnäringen och en ny strategi har därför tagits fram där det fokuseras på fyra områden. Det handlar bland annat om världsarvet Hälsingegårdar och naturupplevelser. 

Besöksnäringen är viktig när det gäller utveckling och arbetstillfällen, menar Gudrun Axman Jumisko som är turismutvecklare i Ovanåkers kommun.

– I många fall går den om den industri som vi lutat oss mot en så lång tid. Så här behöver vi göra saker för att bygga för framtiden, för nästa generation, säger Gudrun Axman Jumisko.

En besöksnäringsstrategi har tagits fram som innehåller fyra så kallade fokusområden (se nedan). Där ingår bland annat världsarvet Hälsingegårdar och naturupplevelser.

– Vi behöver tala om var vi finns och vad vi har och att börja marknadsföra gemensamt, säger Gudrun Axman Jumisko.

Är det värt att satsa skattepengar på det här?

– Ja det hoppas jag det är! Jag tror det gynnar de som bor här på sikt, även företag och föreningar.

Målet med besöksnäringsstrategin är att locka fler turister till kommunen och att det i sin tur leder till fler arbetstillfällen.

– Det är en förhoppning vi har att det ska anställas fler. En grundförutsättning i all besöksnäring är bo, äta, handla och så vidare, säger turismutvecklare Gudrun Axman Jumisko.


Utbudsstrategin vilar på fyra fokusområden där utvecklingsbara resurser och utgångsläget är starkt och möjligheterna till framgång bedöms mycket gynnsamma:

• Unika – Unique • Ovanåker
Ett bredare utbud av kulturupplevelser med Världsarvet Hälsingegårdarna i centrum.

• Vilda – Wild • Ovanåker
Fler, spännande och gränslösa naturupplevelser med viltskådning och fiske som viktiga utvecklingsnav.

• Leder – Trekking • Ovanåker
Vandring, paddling, cykling, skoter och andra upplevelser i ett ledsystem där en stark lokal utvecklingsvilja ska förbinda, utveckla och dra nytta av Ovanåkers läge mellan viktiga korsande stråk.

• Event – Live • Ovanåker
Den starka förmågan och utbudet av evenemang förstärks genom ytterligare samverkan och medverkan från besöksnäringens- och handelns aktörer för att bygga bilden av att det är i Ovanåker det händer.

Källa: kommunens besöksnäringsstrategi

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".