Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

15 år sen Maria gick till tandläkaren

Publicerat måndag 16 maj 2016 kl 20.13
"Har inte så mycket tänder kvar"
(1:35 min)
 Någon gång i framtiden hoppas Maria Hed från Bollnäs få mod och ekonomi att skaffa nya tänder. Här med en av de hästar hon arbetar med att skola in.
1 av 4
Någon gång i framtiden hoppas Maria Hed från Bollnäs få mod och ekonomi att skaffa nya tänder. Här med en av de hästar hon arbetar med att skola in i sitt företag. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio
Det är framför allt i överkäken som Maria Hed tappat sina tänder. Hon har haft problem med tänder och emalj sen hon var liten, men borste och tandtråd använder hon frekvent.
2 av 4
Det är framför allt i överkäken som Maria Hed tappat sina tänder. Hon har haft problem med tänder och emalj sen hon var liten, men borste och tandtråd använder hon frekvent. Foto: Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio
Folktandvårdens VD Maria Lönnbark har ett tungt ansvar för Gävleborgarnas tänder.
3 av 4
Folktandvårdens VD Maria Lönnbark har ett tungt ansvar för Gävleborgarnas tänder. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio
Gabriel Wikström, folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister. Foto: Micaela Toresson/Sveriges Radio
4 av 4
Gabriel Wikström, folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister. Foto: Micaela Toresson/Sveriges Radio

Omkring 15 procent av svenskarna går inte till tandläkaren fast de har behov av tandvård. Det visar en statlig utredning från 2015.
Maria Hed från Bollnäs har inte gått till tandläkaren sen hon var i 20-årsåldern.

– Jag har väl alltid, sen jag var liten, haft problem att gå till tandläkaren så jag har inte så mycket tänder kvar över huvud taget, säger Maria Hed.

När var sista gången du gick till tandläkaren?

– Det var väl 15 år sen kanske.

Maria Hed från Bollnäs är en av 1,5 miljoner svenskar som inte går till tandläkaren. I hennes fall handlar det mest om rädsla – eller tandläkarskräck, som det kallas.

När vi frågar makthavare inom tandvården så säger de att frågan är prioriterad. Folkhälsominister Gabriel Wikström:

– Det är den stora utmaningen. Här liksom på andra områden så finns stora hälsoklyftor. Och ett av regeringens absolut tydligaste mål är att sluta de påverkbara hälsoklyftorna, inte minst inom tandvården.

Maria Lönnbark är VD på Folktandvården:

– Det är en del i vårt uppdrag att fånga personer som inte kommer till oss. Vi kan se i länet totalt sett så har vi mellan 22 och 27 procent som inte går till tandvården.

Förutom rädsla är ekonomi den vanligaste orsaken till att tandvården prioriteras bort.

– Det ramlar nog i väg på rätt saftiga pengar. Men det är klart att få det åtgärdat. Bli sövd och operera in nya tänder så man vågar le igen när man träffar nya människor,  säger Maria Hed.

Tror du att det kommer att bli så?

– Det tror jag. Någon gång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".