Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

En ambulansrobot ger ALDRIG upp!

Publicerat fredag 20 maj 2016 kl 05.52
En sugkopp fästs i bröstet!
(1:41 min)
Ambulans HLR medicinska robotar hjärtkompression
1 av 3
Ambulanssjuksköterska Fredrik Sporre och hans kollega "Lucas". Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
HLR medicinsk robot ambulans hjärtkompression
2 av 3
Sugkoppen fäster i hjärtstopp-patientens bröstkorg! Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
Hjärtstopp medicinska robotar HLR Sten Rupertsson Akademiska sjukhuset
3 av 3
Professor Sten Rubertsson i Uppsala har forskat om och jobbat med hjärtstopp i 30 års tid! Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio

Automatiska vårdmaskiner marscherar nu in i ambulanssjukvården i Gävleborg. Det senaste tillskottet är hjärt- och lungräddningsmaskinen Lucas som bara fortsätter och fortsätter att ge dig hjärtkompression utan att någonsin tröttna.

De nya maskinerna som nu finns i varje ambulans och på samtliga akutmottagningar är makalösa manicker. Det tycker Fredrik Sporre, specialistsjuksköterska vid Ambulansen i Gävleborg och expert på varje detalj i utrustningen. Den är packad i motsvarande en 60-liters ryggsäck och lätt att få med sig också i besvärlig terräng:

– Inuti hittar man en böjd bräda som placeras under patienten. I den ska sedan Lucas fästas så att maskinen bildar en båge runt patientens bröstkorg, demonstrerar han.

Maskinen påminner vagt om en jättelik överhandsfräs, men där slutar också likheterna:

– Under bågen, rakt ovanför bröstkorgen, sitter en pistong med en sugkopp riktad ned mot patientens bröstkorg. Den ska alltså rytmiskt dra bröstkorgen uppåt och få igång cirkulationen i hjärta och lungor, förklarar Fredrik Sporre.

Hjärt- och lungräddningen, HLR, startar alltid manuellt med den hjärtmassage och ventilation som mycket snabbt behövs vid hjärtstillestånd. Det tar dock sedan bara sekunder att få Lucas på plats och alltså låta sjukvårdsroboten ta över den livsviktiga hjärt- och lungräddningsrutinen.

När Fredrik Sporre trycker på en knapp sätter maskinen energiskt igång sin mekaniska livräddning med mer än 100 oavbrutet stadiga hjärtkompressioner per minut.

– Vid manuell HLR måste man vara två som byts av varje minut. Den stora fördelen med maskinen är att den aldrig blir trött, konstaterar han.

Nej, så länge batterierna räcker blir en medicinsk robot aldrig trött. Inte heller tappar maskinen för en sekund rytmen och precisionen i de livsviktiga hjärtkompressionerna - inte ens på bår i en trappa, eller på en skumpig skogsväg där ambulanspersonalen utan säkerhetsbälten slår skallen biltaket eller på kanten till isvaken där den drunknade kan räddas genom en envis, oavbruten konstgjord andning.

Totalt 25 maskiner plus ett par extra för 83 500 kronor styck har köpts in och även om dom inte är bättre än människor på bröstkompression, så är de här robotarna inte heller sämre.

Det säger intensivvårdsprofessorn och överläkaren Sten Rubertsson i Uppsala som forskat på just den saken.

– Om de jämförande studierna sammanfattas, kan vi konstatera att det inte går att på visa någon ökad överlevnad bland de patienter som behandlats med mekaniska bröstkompressioner. Jämförelsen har då gjorts med manuella kompressioner av mycket god kvalitet, säger han.

Maskinen är alltså minst lika bra som skicklig ambulanspersonal, vilket kan innebära fördelar i situationer där det är praktiskt svårt att ge en "mycket god" hjärt- och lungräddning.

– Därför tror jag också att den här sortens mekaniska hjärtkompressioner har kommit till vården för att stanna, säger professor Sten Rubertsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".