Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Praktiska i Gävle krävs på kvarts miljon – elever blev utan lärarundervisning

Publicerat torsdag 19 maj 2016 kl 15.02
Skolinspektionen: "Det är inte okej"
(0:31 min)
Bild på Praktiska Gymnasiet i Gävle
Praktiska Gymnasiet i Gävle. Foto: Lovisa Svenn/Sveriges Radio

Skolinspektionen har gått till domstol för att få Praktiska gymnasiet i Gävle att förbättra sin verksamhet. Myndigheten kräver att den privata skolkoncernen nu ska betala vite om 250 000 kronor på grund av att man struntat i att åtgärda brister i skolan.

Enligt Skolinspektionen har elever inte fått undervisning av lärare i den utsträckning som krävs för att eleverna ska få en bra utbildning.

Dessutom ska skolan inte ha gett tillräckligt stöd till elever som har behov av särskilt stöd.

– Vi har sett att det saknades lärare under ett antal veckor, eleverna fick helt enkelt arbeta själva med uppgifter och det fanns ingen ordentlig vikarie. Det är allvarligt, säger Åsa Kildén, utredare på Skolinspektionen.

Skolinspektionen har nu gått till domstol för att kräva att Praktiska förbättrar sig, med hot då om att få betala en kvarts miljon om inget händer.

Men Praktiska i Gävle tar det hela med ro, Urban Lindmark är rektor på Praktiska gymnasiet i Gävle.

– Det är ett vite som vi naturligtvis ska arbeta för att inte behöva betala. Vi fortsätter att arbeta med bristerna inför augusti nu när vi ska lämna ett svar. 

Koncernen som driver Praktiska i Gävle har 33 skolor runt om i landet. Under 2015 granskades skolorna av Skolinspektionen som då hittade brister i en tredjedel av koncernens skolor. 

– På en del enskilda skolor har det varit så att det varit stora brister, Gävleskolan är en sådan skola där man då periodvis inte haft tillgång till lärare. Eleverna väntas då själva ta ansvar för sina studier, det är inte okej, säger Åsa Kildén på Skolinspektionen.

Och hon fortsätter.

– Det är allvarligt. I längden är det viktigt att de tar ansvar, det är inte bra att ha det här resultatet efter en tillsyn.

Men rektor Urban Lindmark på Praktiska, som tillträdde i början av 2016, menar att skolan ordnat med lärarstöd och att man nu anställt en specialpedagog för att ge extra stöd till de elever som behöver det, något skolan inte haft tidigare.

– Skolan har varit svältfödd när det gäller specialpedagogiskt stöd. Vi har haft svårt med rekryteringen av en specialpedagog. Nu börjar en ny specialpedagog som finns på plats från första veckan i juni. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".