Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Moderaterna vill skärpa straff vid brott mot blåljuspersonal

Publicerat fredag 20 maj 2016 kl 13.08
Jag tycker att Moderaterna hade kunnat göra mer
(2:00 min)
Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé inledde partiets Sverigemöte på Malmömässan i Malmö.
Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé inledde partiets Sverigemöte på Malmömässan i Malmö. Foto: TT

Även Moderaterna föreslår nu skärpta straff för att få bukt med stenkastning och andra angrepp mot blåljuspersonal. Bland annat vill partiet att normalstraffet för våld mot mot tjänsteman ska vara sex månaders fängelse, i stället för en månad.

Partisekreteraren Tomas Tobé säger att han blir förbannad när blåljuspersonal attackeras.

– Den som kastar sten på en polisbil eller skär upp däcken på en ambulans attackerar hela rättssamhället. En grundpelare i demokratin och gör det dessutom svårare för människor i nöd att få hjälp.

I dag inleddes Moderaternas så kallade Sverigemöte i Malmö. Ungefär 1700 moderater från hela landet är samlade för att diskutera bland annat jobb, skola och integration.

Partisekreteraren Tomas Tobé höll i förmiddags ett inledningstal - på temat "Sverige ska fungera". Han fokuserade på otryggheten i utanförskapsområdena - och de uppmärksammade attackerna mot så kallad blåljuspersonal.

– Reaktionerna på de här angreppen och attackerna måste vara tydliga. Det handlar om nolltolerans.

Tomas Tobé presenterade fem förslag som ska öka säkerheten för poliser, brandmän och ambulanspersonal.

Bland annat vill Moderaterna att skadegörelse som är riktad direkt mot polisbilar och andra utryckningsfordon ska ge hårdare straff.

– Vi vill därför införa en särskild straffskärpningsgrund som innebär att alla brott som innefattar ett angrepp mot viktiga samhällsfunktioner leder till skärpta straff.

Svensk polis ska respekteras, sade Tomas Tobé också.

– Grova kränkningar, som att till exempel spotta en polis i ansiktet är inte acceptabla, och när det sker ska den polis som utsätts alltid ha rätt till kränkningsersättning.

De senaste dagarna har både Sverigedemokraterna och Centerpartiet föreslagit skärpta straff för våld mot blåljuspersonal, och även inrikesminister Andes Ygeman har öppnat för det. Så här sade Tomas Tobé efter sitt tal.

– Nu är det Moderaterna som har lagt fram det här förslaget nu, och än så länge hör jag bara Anders Ygeman prata.

Varför har inte Moderaterna agerat, det här förekom ju när ni satt i regeringen också?

– Jag tycker att Moderaterna hade kunnat göra mer, men tyvärr ser vi att att exemplen när man ger sig på blåljuspersonal har blivit värre och det gör att man måste agera nu.

I sitt tal kritiserade Moderaternas partisekreterare - inte så oväntat - regeringen. Gapet mellan deras löften och resultat är skamligt, sade Tomas Tobé bland annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".