Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Just nu
Larm om en mindre villabrand i Växbo utanför Bollnäs. Kamin ska vara orsaken till att golv började brinna.

Många kungligheter på plats när Prins Oscar ska döpas

Publicerat måndag 23 maj 2016 kl 11.03
Kronprinsessan Victoria med prins Oscar som nu ska döpas.
1 av 3
Kronprinsessan Victoria med prins Oscar som nu ska döpas. Foto: Kungahuset
Prins Oscar som nu ska döpas.
2 av 3
Prins Oscar som nu ska döpas. Foto: Kungahuset.
Prinsessan Leonore vid mottagningen på Drottningholms slott efter prins Nicolas dop söndagen den 11 oktober 2015.
3 av 3
Prinsessan Leonore vid mottagningen på Drottningholms slott efter prins Nicolas dop söndagen den 11 oktober 2015. Foto: Claudio Bresciani/TT

Kronprinsessan Victoria och prins Daniels andra barn, prins Oscar, ska döpas på fredag i Slottskyrkan och ett stort uppbåd av utländska kungliga hedersgäster väntas komma till Stockholm.

När det på fredag blir prinsdop i Slottskyrkan på kungliga slottet väntas återigen stort intresse från omvärlden, inte minst Tyskland.

P4 sänder direkt från dopet klockan 11.45-13.00

För den som är intresserad av kungliga traditioner finns det flera hemliga trådar att nysta i, enligt de insatta.

Gästlistan och vilka som utses till faddrar är mest intressant som symboler för vilka kungahus familjen Bernadotte vill ha närmre relationer till.

– Victoria ska bli drottning så hon måste välja kungliga faddrar till sina barn. Hon är själv fadder till många kungligheter i Europa. Man bygger allianser och det har man gjort i hundratals år. Symboliken är i sådana här fall mycket viktig, även om det idag snarare har ett pr-värde, säger Roger Lundgren, chefredaktör för Kungliga magasinet.

Han gissar att minst ett par kungligheter blir faddrar, däribland norska kronprinsessan Mette-Marit och danske prins Frederik, tillsammans med prinsessan Madeleine och en vän till prins Daniel.

På samma sätt måste kronprinsessan Victoria till skillnad från sina syskon ha fler kungligheter på gästlistan. Vilka gäster som kommer är ännu inte offentliggjort, men enligt hovet blir det sannolikt en lika lång gästlista som till prinsessan Estelles dop. I år kan det även bli mer liv och rörelse i kyrkan eftersom den växande skaran av kungens barnbarn får vara med i kyrkan under ceremonin.

Insatta talar även om hur de traditioner kungafamiljen värnar anas i detaljerna. Som dopklänningen som gått i arv i familjen Bernadotte och dopvattnet som hämtas från en källa på Öland - en tradition som kungaparet inledde vid kronprinsessans dop 1977. Sedan dess har alla kungabarnen döpts i öländskt vatten.

I Tyskland är intresset mycket större för det svenska prinsdopet än för exempelvis statsminister Stefan Löfvens regeringsombildning. Enligt tyska journalisten Ulrike McCullough började det med att Silvia gifte sig med kungen och därefter har intresset levt kvar. Prinsessan Estelle är särskilt populär.

– Allt som händer inom familjen är glamouröst och det har varit många positiva nyheter som gör just svenska kungafamiljen så populär. I jämförelse med allt negativt som händer i världen så kan det vara välkommet att ta del av en perfekt värld, den bild av lycka och rikedom som man får när man följer den här familjen, säger hon.


Efter dopceremonin tar prinsessan Victoria och prins Daniel emot inbjudna gäster som vill gratulera barnet och överlämna dopgåvor och det bjuds på lunch på Slottet. Officiella gåvor överlämnas av talman, statsminister, riksmarskalk och Skånes landshövding, då prins Oscar är hertig av Skåne.

Kungliga barndop har i Sverige under flera år betraktats som en statsangelägenhet medan dopet har en mer privat karaktär i andra monarkier. Av tradition är det alltid ärkebiskopen som förrättar kungliga dop. Prins Oscar kommer att ligga i Karl XV:s vardagsvagga från 1826.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".