Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Gästrike Vatten + Östhammar = SANT!

Publicerat tisdag 24 maj 2016 kl 05.45
Det är ett frieri!
(1:35 min)
Vatten Östhammar Gästrike Vatten
Gästrike Vattens VD Mats Rostö föll för Östhammars invit. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio

Gästrike vatten som ansvarar för vatten- och avlopp i kommunerna Gävle, Ockelbo, Hofors och Älvkarleby vill ta in ytterligare en kommun i samarbetet. Det är Östhammar i Uppland som gärna gifter in sig och Gästrike Vatten är förtjust över förslaget.

Det är Östhammars som likt en oblyg brud själv tagit initiativ till inviten, sedan det blivit uppenbart att kommunens VA-förvaltning måste förnyas och utvecklas. Det berättar Mats Rostö, VD vid Gästrike Vatten:

– Man kan säga att det var ett slags frieri, säger han.

Gästrike Vatten fattade snart tycke, trots att Östhammar står inför en rad utmaningar: Vattentillgången är knapp, ledningarna läcker och pensionsavgångar gör det svårt att säkra kompetensförsörjningen inför den utveckling och utvidgning av VA-nätet som väntar. Östhammar är kort sagt inte den mest attraktiva samarbetspartnern, något som Gästrike Vattens VD Mats Rostö dock tar med ro:

– Alla de problemen är redan kända av oss, säger han.

Vilken är då den viktigaste orsaken till att Gästrike Vatten vill tacka ja till det här samgåendet?

– Eftersom vatten inte känner några kommungränser är det viktigaste att vi alla börjar samverka med att lösa de viktiga framtidsfrågor som vi alla har, säger Mats Rostö.

Tidigare har Östhammar flirtat om ett likartat VA-samarbete med Tierp, Uppsala och Stockholm. I de kommunerna där blev det emellertid nobben på frieriet. Det berättar Östhammars centerpartistiske kommunalråd Jacob Spangenberg:

– Av olika skäl har det inte passat! När vi sedan fick ögonen på Gästrike Vatten kändes allt väldigt bra, säger han.

Varför är då Gästrike Vatten intresserat av er?

– Det handlar om de stordriftsfördelar man får genom att samverka. Eller annorlunda uttryckt: ju fler rör man har tillsammans, desto mer effektiv kan man bli när det handlar om att förvalta och utveckla VA-systemen.

Gästrike vattens fyra ägare - Gävle, Ockelbo, Hofors och Älvkarleby kommuner - har alla välsignat äktenskapet. Den 20 juni tas beslut också i Östhammar och från och med årsskiftet kan det alltså fullbordas.

Som ny delägare måste "Östhammars-bruden" då börja bidra ekonomiskt till Gästrike Vattens verksamhet. DET tjänar så klart alla på, säger VD Mats Rostö nöjt:

– Absolut! Blir det en till spelare som är med och delar på kostnaderna, så blir det självklart billigare för de övriga, konstaterar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".