Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fick fel läkemedel - avled

Publicerat tisdag 24 maj 2016 kl 08.39
Dokument. Montage: Sveriges Radio.

Omvårdnad Gävle har gjort en Lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, - det efter att en person fick fel läkemedel på ett vård- och omsorgsboende.

När misstaget upptäcktes kontaktades en ansvarig läkare som ordinerade tät tillsyn, blodtrycksmätning samt dropp.

Dagen efter avled personen på sjukhus efter att tillståndet hade försämrats.

Lena Yngvesson vid omvårdnad Gävle säger i ett uttalande att man djupt beklagar det inträffade och ser mycket allvarligt på händelsen: "Att kunden fick fel läkemedel kan inte direkt relateras till dödsfallet".

I den interna utredningen framkommer brister i läkemedelshanteringen och följsamhet av rutiner. Åtgärder som kommer att vidtas är genomgång av läkemedelshantering vid delegeringsuppdrag, genomgång av signeringslistor och gällande rutiner. Ytterligare en åtgärd är att säkra upp förvaringen av kunden läkemedel.

- Vi beklagar djupt det inträffade och ser mycket allvarligt på den här händelsen, säger Lena Yngvesson, medicinskt ansvarig sjuksköterska vid Omvårdnad Gävle.

Omvårdnad Gävle lämnar nu över till Inspektionen för vård och omsorg, IVO för bedömning om vidtagna åtgärder är tillräckliga för att en liknande händelse inte ska kunna inträffa igen.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".