Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sandvik sänker ribban

Publicerat onsdag 25 maj 2016 kl 10.46
"Ingen på marknaden har trott på de tidigare målen"
(3:22 min)
Björn Rosengren blev Sandviks vd för ungefär ett halvår sedan, och vill verka för en decentralisering. Han intervjuades av reporter Malin Jansson.
1 av 4
Björn Rosengren blev Sandviks vd för ungefär ett halvår sedan, och vill verka för en decentralisering. Han intervjuades av reporter Malin Jansson. Foto: Pär Altan / Sandvik
Vd Björn Rosengren.
2 av 4
Vd Björn Rosengren. Foto: Malin Jansson / Sveriges Radio
Björn Rosengren började dagen med en presentation.
3 av 4
Björn Rosengren började dagen med en presentation. Foto: Malin Jansson / Sveriges Radio
130 investerare och analytiker var på plats, några av dem gick på en rundtur.
4 av 4
130 investerare och analytiker var på plats, några av dem gick på en rundtur. Foto: Malin Jansson / Sveriges Radio

Sjunkande världsmarknadspriser på olja, gas och mineraler har satt käppar i hjulen för industrikoncernen Sandvik, som haft det tufft de senaste fem åren. Vd Björn Rosengren meddelar därför att de nu skruvar ner sina finansiella mål.

Sandviks kapitalmarknadsdagar lockade över 130 investerare och analytiker till Sandviken. 

Först ut var den, sen ett halvår tillbaka, nytillträdda vd:n Björn Rosengren att presentera Sandviks nya strategier, som i huvudsak handlar om en decentralisering av företaget.

– Vad jag inte tycker om är den här centraliseringen av företaget som man drivit under den sista perioden. Jag tror mer på en decentraliserad struktur där man flyttar ut ansvaret till verksamheterna, säger Björn Rosengren i en enskild intervju under eftermiddagen. 

Raka motsatsen från den strategi som tidigare vd Olof Faxander rört sig mot, och som bland annat innebar en förflyttning av huvudkontoret från Sandviken till Stockholm. 

Dessutom går företaget från att ha fem affärsområden, till tre från och med den första juli. I våras meddelades att affärsområdet Venture avyttras medan Sandvik Mining och Sandvik Construction övergår gemensamt under Sandvik Mining and Rock technology. 

En reducering av antalet affärsområden är också det en återgång till hur företaget såg ut innan Olof Faxanders tid, som avslutades då Faxander fick sparken i augusti förra året. 

Är tanken att ni helt ska gå tillbaka till hur det var innan nu?

– Vi gör det faktiskt ännu längre, vi säger att vi för Sandvik "back to the future". Vi decentraliserar ännu mer än hur vi hade det innan vi gick mot en centralisering, säger Björn Rosengren. 

Fallande världsmarknadspriser på olja- och gas, samt Kinas industriella överkapacitet som gjort att också priset på mineraler tryckts ner, har bidragit med en fallande efterfrågan på Sandviks produkter. 

Stora delar av Sandviks kundsegment har försvunnit. Samtidigt har företaget ökat sina produktionskostnader, förklarar Björn Rosengren. 

– Vi har inte varit tillräckligt snabba, men genom decentraliseringen kan vi bli snabbare på att möta upp förändringar i marknadsläget, säger han och menar att företaget genom nya strategier ska öka sin beredskap inför svängningar i efterfrågan. 

Samtidigt skruvar man ner företagets finansiella mål. 

Från att försöka expandera rörelseresultatet med åtta procent årligen, satsar nu vd Björn Rosengren mot målet att öka vinsten med sju procent fram till 2018.

Den väntade avkastningen på sysselsatt kapital fram till 2018 sänks från 25 till 17 procent, vilket kan jämföras med 2015 års avkastning på 14 procent. 

– Det är ingen i marknaden som har trott på de tidigare målen som sattes 2007, och de har aldrig uppnåtts på långa vägar. Jag tror att det är viktigt att vi har mål som vi kan uppfylla. Och jag ska säga, att det är inga lätta mål, säger Björn Rosengren. 

Men vissa affärsområden presterar bättre än andra, och Björn Rosengren är öppen med att Sandvik Materials Technology, SMT, med huvudsäte och över 3000 anställda i Sandviken, tillhör de som underpresterar. 

Hur ser framtiden för SMT ut egentligen?

– Ja, SMT befinner sig ju i en tuff situation eftersom man har en viktig del av sina affärer i energisektorn mot olja och gas. Just nu levererar man bra, men det finns risk att det blir betydligt jobbigare under 2017 och 2018. Och det är det man förbereder sig för inom bolaget med ett antal aktiviteter för att säkerställa att man kan leverera resultat även under de tiderna. 

Kan det väntas nedskärningar där också?

– Det klart att om det blir tuffare och vi får färre ordrar så kommer det att påverka våra verksamheter. Just nu så ser det ganska bra ut de närmsta sex månaderna, men det kan ju förändras när vi ser att olje- och gasmarknaden försvåras, säger Björn Rosengren. 

Under eftermiddagen blev det Petra Einarssons tur ut på scen, områdeschef för SMT. Och hon yttrar en oro över företagets beroende av olje- och gasindustrin. 

Hur rimmar det här med omställningen till en mer klimatsmart industri?

– Ja vi måste minska koldioxidutsläppen. Och många utav de lösningar som vi har för framtida produkter kommer att hjälpa industrin att bli mer energismart, säger Björn Rosengren. 

Lyssna på hela intervjun nedan. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".