Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kyrkans medlemmar får betala alkoholnotor

Publicerat tisdag 31 maj 2016 kl 05.31
"Tur man inte är medlem då!"
(1:28 min)
Ölglas på krogen Foto: Christine Olsson/TT_Kod 10430
Foto: Christine Olsson/TT

Ekot har granskat fyra resor som Söderhamns pastorat gjort mellan åren 2010-2014. Kvitton visar att det druckits alkohol både på luncher och middagar på medlemmarnas bekostnad.

De reser för miljoner i Svenska Kyrkan och medlemmarna får betala alkoholnotorna. Det visar Ekots granskning av förtroendevalda och anställdas personalresor i Sveriges största medlemsorganisation.

– Det låter inte bra.

– Tur man inte är medlem då.

– Jag blir lite fundersam, men det kan bottna i att jag är nykterist.

– Företag brukar ha policy att man inte dricker alkohol i jobbet och det kan väl de också ha.

Ekot har granskat fyra resor som Söderhamns pastorat gjort mellan åren 2010-2014. På arbets- och personalresor till Berlin, Tyskland, Grekland och Budapest har det beställts in öl och vin både till lunch och middag och som betalats av kyrkans medlemmar.

– En av orsakerna kan vara att vi inte har någon alkoholpolicy. Vi har aldrig tänkt på att vi behöver någon, säger kyrkoherde Lars Nilsson som deltagit på flera av personalresorna.

Erik Björk är kyrkorådets ordförande och ansvarig för budgeten.

– Man ska inte använda kyrkans pengar till alkoholhaltiga drycker. Punkt!

Han deltog själv på resan till Tyskland 2012 som gick i Martin Luthers fotspår. Både på luncher och middagar beställdes det in öl och vin.

– Ja det är pinsamt.

Hur pinsamt?

– Mycket!

Varför?

– Det ska inte vara så. Det ska inte gå till på det här sättet. Det är bra att du sätter fokus på det. Vi ska åtgärda det här omedelbart, säger Erik Björk. 


2010 - Berlin:
Åtta anställda och två politiker besöker under fem dagar kyrkogårdar, parker, kyrkor och torg. Syftet med resan är "att göra studiebesök på andra begravningsplatser, såväl in- som utrikes, för att få inspiration till anläggningar på begravningsplatser". Under dagarna i Berlin dricker de alkohol till både lunch och middag. Samma år drar pastoratet ner sitt arbete med utsatta, det så kallat diakonala arbetet, med en fjärdedel.
Kostnad: 83.748:-

2012 - Tyskland:
Två politiker och 14 anställda åker på en resa i Luthers fotspår. Syftet är att få kunskap om Martin Luthers liv och gärningar där det hände. Politiker och anställda dricker alkohol till både lunch och middag.
Kostnad: 150.759:-

2014 - Grekland:
13 anställda flyger till Aten för att vandra i Paulus fotspår. Innan planet lyfter från Arlanda dricker de öl till lunch. På plats i Grekland dricker de alkohol till både lunch och middag. På en middag beställer de, utöver öl och vin, också in en flaska starksprit - Ouzo. I övrigt besöker de kyrkor, Akropolismuséet och platser som är kopplade till Paulus liv och gärning. Resan kostar drygt 13.500 per person. Detta år minskar pastoratet kraftigt sin verksamhet för barn.
Kostnad: 175.675:-

2014 - Budapest:
Nio anställda flyger till Budapest för besöka parker och kyrkogårdar för att inspireras. Kvittona visar att de dricker alkohol till lunch och middag.
Kostnad: 60.336:-

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".