Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Begravningsbyrån: Fler ber om ekonomisk hjälp

Publicerat måndag 30 maj 2016 kl 15.41
"Det är ju så samhället ser ut, klyftorna ökar"
(1:19 min)
Begravningsentreprenörerna Marina Jonsson och Daniel Elving ser en trend i ökade dödsboanmälningar.
Begravningsentreprenörerna Marina Jonsson och Daniel Elving ser en trend i ökade dödsboanmälningar. Foto: Malin Jansson / Sveriges Radio

Antalet dödsboanmälningar, där den avlidne inte har råd att betala för sin egen begravning, ökar i Gävle. Marina Jonsson och Daniel Elving, begravningsentreprenörer på Fonus begravningsbyrå, tror att det som ligger bakom utvecklingen är en kombination av ökade ekonomiska klyftor och en attitydförändring.

Begravningsbyrån i Gävle får allt oftare frågan om det går att få hjälp med att finansiera en anhörigs begravning. 

– Det kan säkert bero på många saker, men det är ju så samhället ser ut, klyftorna ökar, säger begravningsentreprenören Marina Jonsson. 

Kollegan Daniel Elving tror att det också kan handla om en attitydförändring. 

– Tidigare så tänkte man nog mer på döden, man pratade om den, sparade och såg till att det fanns en begravningsförsäkring. Man planerade det hela själv, säger han. 

– Så jag tror att vi nu tänker mindre på det som ska komma, man skjuter i från sig det där med döden vilket gör det mindre konkret, säger han. 

För de som inte har råd att finansiera sin egen begravning finns hjälp att få. Gävle kommun erbjuder halva prisbasbeloppet om 44 000 kronor - det vill säga 22 000 kronor. 

– Tanken är ju att man ska kunna få en värdig begravning. Och man kan göra det minst lika fint inom de här ramarna, försäkrar Marina Jonsson.

Men tycke och smak skiljer sig mycket från person till person. 

En begravning handlar inte bara om en kista och kanske en gravsten, förklarar Daniel Elving och Marina Jonsson.

Det handlar om hela arrangemanget, med blommor, musik, mat och minnesstund.  Och då kan det sticka i väg rejält. 

I kostnader kan det landa på mellan 6000 och uppåt, förklarar Daniel Elving. 

– Det är så olika vad man själv värderar. En del tycker att det är jätteviktigt med många annonser, och då sticker det i väg mycket i pris. En del tycker att det är viktigt med mycket blommor och det är också ganska kostsamt. Andra kanske tycker att det räcker bara med en ros på kistan, säger han. 

Lyssna hela intervjun nedan. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".