Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

10-årig pojke knivskuren i ansiktet - gärningsman jagas

Uppdaterat tisdag 31 maj 2016 kl 20.47
Publicerat tisdag 31 maj 2016 kl 09.38
Polisen: Pojken undersökt av rättsläkare
(0:41 min)
Flera polisavspärrningar vid Ludvigsbergsskolan i Valbo efter knivdådet mot tioåringen.
1 av 4
Flera polisavspärrningar vid Ludvigsbergsskolan i Valbo efter knivdådet mot tioåringen. Foto: Fredrik Björkman/Sveriges radio
Flera polisavspärrningar vid Ludvigsbergsskolan i Valbo efter knivdådet mot tioåringen.
2 av 4
Flera polisavspärrningar vid Ludvigsbergsskolan i Valbo efter knivdådet mot tioåringen. Foto: Fredrik Björkman/Sveriges radio
Polisavspärrningar vid Ludvigsbergsskolan efter knivskärning mot 10-åring.
3 av 4
Polisavspärrningar vid Ludvigsbergsskolan efter knivskärning mot 10-åring. Foto: Fredrik Björkman/Sveriges radio
Flera polisavspärrningar vid Ludvigsbergsskolan i Valbo efter knivdådet mot tioåringen.
4 av 4
Flera polisavspärrningar vid Ludvigsbergsskolan i Valbo efter knivdådet mot tioåringen. Foto: Fredrik Björkman/Sveriges radio

Pojken var på väg till skolan när han ska ha knivskurits på tisdagsmorgonen vid halvnio-tiden. Enligt polisen ska han ha fått skador i ansiktet.

Alla skolor i Valbo höll eleverna inne på rasterna under förmiddagen, men nu får eleverna vara ute igen. Skolorna har förstärkt med fler rastvakter.

Dådet inträffade på vägen till Ludvigsbergsskolan i Valbo. Polisen söker med hundar efter den misstänkte gärningsmannen i området.

– Pojken kom till skolan och berättade att han blivit knivskuren på vägen till skolan. Det ska enligt honom ha skett på vägen från hemmet till skolan. Polisen har lokaliserat platsen där det ska ha hänt och spärrat av ett område i Valbo, säger Lisa Sannervik, polisens presstalesperson.

Hur mår pojken nu?

– Pojken har skador i ansiktet och har tagits om hand av personal på skolan och skolsköterskan. Vi har flera patruller och hundar i området som letar efter den misstänkte. Vi är angelägna att få in tips från folk som sett något. Ring i såfall polisen på telefonnummer 11414, säger Lisa Sannervik.

Enligt Sven-Erik Hammar vakthavande befäl under tisdagskvällen har polisen bara ett vagt signalement på gärningsmannen.

– En man med kniv är vad vi har att gå på. Om inget nytt händer kommer vi ha svårt att hitta honom. I morgon kommer vi att prata med pojken igen och det kanske blir mer dörrknackning. 

Föräldern Maria Björn är skärrad när P4 Gävleborg träffar henne. Hon har två barn på skolan.

– Det är riktigt obehagligt, jag är alldeles skakis, usch. Det som är obehagligt är att de inte tagit fast den som gjort det än så man vet inte vad som kan hända. Det är jätteläskigt, jag finner inga ord, säger hon.

Berörda föräldrar fick ett mail på morgonen av skolans rektor:

"Skolan följer den plan för krishantering som är upprättad och som den första åtgärden beslutades att eleverna får vara inne på rasten. I övrigt följer vi ordinarie schema och samtalar med eleverna om det som har hänt. Du som förälder bör vara uppmärksam på ditt barns reaktioner. Det är betydelsefullt att ni i hemmet talar öppet om det som har hänt", skriver Alexandra Gustafsson, biträdande rektor, Ludvigsbergsskolan i mailet. Läs mailet i sin helhet här nedan.

Rektorns brev till föräldrarna

Information angående händelse vid Vretas.

Idag på morgonen var en av skolans elever inblandad i en incident när hen var på väg till skolan. Hen omhändertogs av skolans personal och mår efter omständigheterna väl. Polisen tillkallades och kom till skolan kort därefter.

Skolan följer den plan för krishantering som är upprättad och som den första åtgärden beslutades att eleverna får vara inne på rasten. I övrigt följer vi ordinarie schema och samtalar med eleverna om det som har hänt. Du som förälder bör vara uppmärksam på ditt barns reaktioner. Det är betydelsefullt att ni i hemmet talar öppet om det som har hänt.

Hälsningar

Alexandra Gustafsson

Biträdande rektor

Ludvigsbergsskolan - Utbildning Gävle

Gävle kommun

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".