Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

De rödgröna vill skapa fler jobb och rusta cykelvägar

Publicerat torsdag 2 juni 2016 kl 15.14
"Vi är beredda att regera med den här budgeten"
(1:16 min)
Kommunalråden i opposition Roger Persson (MP), Jörgen Edsvik (S), Åsa Wiklund Lång (S) och Gin Akgul Hajo (V).
Kommunalråden i opposition Roger Persson (MP), Jörgen Edsvik (S), Åsa Wiklund Lång (S) och Gin Akgul Hajo (V). Foto: Anna Molin/Sveriges Radio

De rödgröna partierna i Gävle vill med sin budget skapa 120 fler arbetstillfällen och göra Gävle mer cykelvänligt nästa år. Det är några satsningar i deras budgetförslag som presenterades i dag.

– Kommunens huvudsakliga uppgift i arbetsmarknadspolitiken är att få personer långt ifrån arbetsmarknaden närmare arbete och helst till jobb. Därför lägger vi fram ett helt nytt jobbpaket, säger Åsa Wiklund Lång (S), kommunalråd i opposition.

I budgeten ger de näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden i uppdrag att försöka få fram jobb som kan vara lämpliga för den här gruppen med människor.

När de rödgröna i dag presenterade sitt budgetförslag så var det för första gången i opposition i Gävle kommun. De anser att det som främst skiljer deras budget från alliansens är att de lägger fram ett konkret jobbpaket och har fokus på gröna frågor.

Det handlar till exempel om att bygga ut Stadsbadet i Boulognerskogen med ett familjebad och att förbättra kommunens cykelvägar.

– Vi vill avsätta tio miljoner kronor till att bygga samman cykelnätverket och göra så att alla cykelbanor har god standard år 2018, säger Roger Persson (MP), kommunalråd i opposition.

Den 20 juni ska kommunfullmäktige rösta om vilken budget som ska antas. I dag styr alliansen i minoritet, och även nu är det Sverigedemokraternas röster som blir avgörande.

– Vi ser att Sverigedemokraterna ligger närmare alliansen men vi behöver alltid lägga en budget som vi är beredda att regera med, säger Åsa Wiklund Lång (S).

Sverigedemokraterna kommer att presentera en egen budget. Men eftersom de endast har 8 av 65 mandat i kommunfullmäktige i Gävle blir det avgörande om de väljer att lägga ner sina röster eller röstar på någon av de andra budgetarna.

– Vi måste läsa igenom båda förslagen för att se om vi ska rösta på något annat än vårt eget över huvud taget. Vi har ju en förhoppning om att alliansen ska ta till sig av våra idéer, säger Richard Carlsson (SD), kommunalråd i opposition.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".