Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Gävle utnyttjar inte frivilliga krafter

Publicerat tisdag 7 juni 2016 kl 05.38
100-tals saknar uppdrag
(1:42 min)
Volontärer Gävle
1 av 3
Inom äldreomsorgen fyller volontärer en viktig roll. Hasse Ström leder linedance! Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
Volontär Gävle
2 av 3
Cina Kedvall är volontärsamordnare i Gävle. Foto: Tomas Groop/ P4 Gävleborg
Volontär Gävle
3 av 3
Som volontär besöker Eva Lindfors gamla och ensamma. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio

Allmänhetens intresse för att göra frivilliga sociala insatser är större än vad Gävle kommun klarar av att hantera. Inom äldreomsorgen finns sedan länge volontärer, men när 100-tals anmälde intresse att även arbeta med flyktingar, kunde kommunen inte utnyttja viljan att hjälpa.

– Telefonen gick varm!

Det berättar Cina Kedvall, volontärsamordnare inom omvårdnadsförvaltningen i Gävle som blev helt överrumplad av hjälpviljan när strömmen av flyktingar plötslig ökade i höstas. Totalt var det ett 100-tal nya volontärer - både enskilda och hela familjer - som anmälde intresse för att gratis hjälpa till:

– Man vill göra alla möjliga saker: man vill bli vänfamilj eller språkvän, hjälpa till med läxläsning och allt möjligt annat, säger hon.

Cina Kedvalls jobb är att se till att den som anmäler sig för frivilliga insatser inom omsorgen också får göra sådana. Just nu har hon 200 personer att hitta uppdrag till - Eva Lindfors som söker upp ensamma och isolerade äldre är bara en av dessa volontärer:

– För mig började det med att jag hade min mamma på ett äldreboende och såg att personalen inte hade tid med henne, Då tänkte jag att någon måste kunna göra något för de äldre, ge dem litet guldkant på tillvaron! Det var så jag blev volontär, berättar hon.

Eva Lindfors ingår i en grupp volontärer som specialiserat sig på att söka upp äldre, ensamma människor som isolerat sig från det sociala livet:

– Vår roll kan vara att packa en kaffekorg, knacka på hos den gamla och prata en stund. Förhoppningsvis får vi kontakt och efter ett par -tre sådana besök är det inte ovanligt att vi kan få med personen ut, exempelvis till en träffpunkt för äldre, berättar hon.

Sådana finns på flera ställen i Gävle och där finns chansen att träffa Hasse Ström - även han volontär men med en helt annan uppgift. Han har hittat på den själv, säger han:

– Ja, eftersom jag är intresserad av dans föreslog jag för föreståndaren att jag skulle kunna börja med linedance här på träffpunkten. Personalen nappade direkt och nu leder jag dansövningar med pensionärerna, berättar han.

Inom äldreomsorgen gör Gävles volontärer kort sagt stor nytta. När 100 till nu också anmält intresse att hjälpa nyanlända, klarar emellertid inte kommunen att förmedla meningsfulla uppdrag. Det känns riktigt jobbigt, tycker Cina Kedvall:

– Det är faktiskt oerhört frustrerande. Det känns jobbigt att inte ha haft möjlighet att ge alla de här personerna några uppdrag som har anknytning till flyktingmottagandet, säger hon.

Har du framfört de åsikterna till dina överordnade?

– Ja det har jag, men svaret blev att eftersom jag arbetar inom omvårdnadsförvaltningen, är det min uppgift att skaffa fram volontärer åt de äldre inom kommunen, säger Cina Kedvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".