Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
#tandkoll

Tandhygienister vanligast i Gävleborg

Publicerat måndag 6 juni 2016 kl 08.40
Lönnbark: Ingen nackdel att undersökas av hygienist
(1:48 min)
Maria Lönnbark säger att utvecklingen med fler tandhygienister gjort att tandhälsan ligger på rikssnittet för Sverige och att det statliga referenspriset kan hållas.
Maria Lönnbark säger att utvecklingen med fler tandhygienister gjort att tandhälsan ligger på rikssnittet för Sverige och att det statliga referenspriset kan hållas. Foto: Christian Höijer/P4 Gävleborg

Allt fler tandvårdspatienter undersöks av tandhygienister i Gävleborg.
På 10 år har antalet tandhygienister ökat med drygt 20 procent medan tandläkarna minskat något, visar siffror från Socialstyrelsen från 2013.

En av de som lett utvecklingen är Maria Lönnbark som är VD för Folktandvården i Gävleborg.

– Det här länet kan ju vara belastat inom andra områden, men just när det gäller tandhälsan så ligger vi på riksgenomsnittet. Och i ett Sverigeperspektiv så har vi den högsta andelen hygienister per tandläkare, så där sticker vi ut rejält och det är jag väldigt stolt över idag.

En titt i Socialstyrelsens statistik fram till 2013 ger Maria Lönnbark rätt. Gävleborg och Värmland är de två län som skiljer ut sig rejält.

Det finns 75 tandhygienister per 100 000 invånare i Gävleborg, att jämföra med rikssnittet som är 42.
Det var i mitten av 90-talet som många tandsköterskor vidareutbildades till tandhygienister – och Maria Lönnbark säger att utvecklingen varit positiv för tandvården i Gävleborg.

– Att vi har så mycket duktiga tandhygienister och tandsköterskor är ju en del i att vi kan ligga på referenspriset, säger Lönnbark och syftar på det statliga pris på tandvård som reglerar högkostnadsskyddet. Allt över referenspriset får kunderna betala ur egen ficka.

Vad är skillnaden i kompetens mellan en hygienist och en tandläkare?

– Att göra vissa arbetsmoment som att dra ut en tand, det gör tandläkaren. Men det kan vara hygienisten som lagt bedövningen.

Det är mixen mellan sköterska, hygienist och läkare som Maria Lönnbark menar är framgångsformeln.

Finns det inga nackdelar för patienter som undersöks av hygienister istället för tandläkare?

– Jag svarar ett uttryckligt nej. Vi jobbar tillsammans.

Men en tandläkare har ju en läkarutbildning. Finns det inte en risk att en hygienist missar exempelvis olika cancerformer?

– Vi arbetar nära varandra och går in till varandra och tittar.

Men risken är ju att tandhygienisten inte ser faran eftersom den inte har samma kompetens?

– Ja men här finns tydliga skillnader för vad hygienisten ska titta på och vad tandläkaren tittar på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".