Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Grillskolans final – Grillade kräftor och asiatisk sallad

Publicerat torsdag 1 september 2016 kl 08.43
Grillskolans finalavsnitt
(14 min)
Grillexperterna Marie Brodin och Anders Litzells finalrätt.
Grillexperterna Marie Brodin och Anders Litzells finalrätt. Foto: Fredrik Björkman

Under sommaren har grillskolan gett dig enkla och smakrika tips om vad du kan lägga på grillen och hur du ska göra det. Nu är det finalavsnitt och Anders Litzell och Marie Brodin står tillsammans framför glöden.

I dag blev det grillade kräftor med bläckfiskringar och asiatiska smaker till det. Det mest svenska (?) – kinesiska kräftor – möter glasnudelsallad. Enkelt och oerhört gott!

Recept kräftor och bläckfiskringar:

Kräftor, bläckfiskringar, ca 0.5 dl olivolja, 0.5-1 hel vitlök ( hackad ), 1 msk sambal olek, 0.5 hackad röd chili, ca 2-3 grillade lime!

Salt efter smak. Använd gärna en paellapanna på grillen, häll i allt utom kräftor och låt fräsa i ca 5-10 min och smaka av och fyll på det som saknas.

Ska vara en ganska syrlig styrka i smaken då den späds ut av kräftorna på slutet! Lägg i kräftorna de sista 5 min o slunga runt så smakerna når in överallt! Servera direkt med grillad majs och glasnudelsallad!

Glasnudelsallad med asiatisk vinegrette och grillade grönsaker.

4 portioner

1 pkt Glasnudlar av sjögräs (Finns i välsorterade mataffärer)

Vinegrette:

Skal och saft av 2 lime

1 tsk japansk soja

3 msk fisksås

1 msk hoisinsås

2 cm riven ingefära

2 pressade vitlöksklyftor

1 msk lackad koriander

1/2 tsk chiliflakes

1/2 hackad färsk chili

1/2 butternut pumpa. Skalad och skivad.

1 par nävar sockerärtor, skurna i mitten

1 broccoli, enbart bukketterna.

2 färska gula lökar, delade på mitten

2 små rödlökar, delade på mitten

Hoisinsås

Börja med att skölja nudlarna under kallt vatten. Skär dem i mindre bitar och lägg i en skål.

Rör ihop allt till vinegretten och ställ åt sidan.

Börja med att grilla pumpan och löken. De ska få ordentligt med färg och härliga grillränder. Pensla med hoisinsås efteråt. Ta av från grillen och skär i mindre bitar.

Grilla broccolin och sockerärtorna i en grillwokpanna med hål i. Blanda ihop grönsakerna och salta lite. Häll över grönsakerna i skålen med nudlarna och häll på vinegretten. Blanda om ordentligt.

Strö över lite färsk hackad koriander.

Panko panerad fetaost

2 st fetaost

1 ägg

1 dl vetemjöl

2 dl pankoströbröd

Rivet skal av 1 lime

Lite chiliflakes

Salt

Olja

Knäck äggen på ett fat och rör om. Häll upp vetemjölet på ett fat. Häll upp pankoströbrödet på ett fat och blanda ihop med lime, chili och salt. Vänd fetaosten först i mjölet, sedan ägget och sist i ströbrödet. Stek på hög temperatur i mycket olja i en panna. Låt svalna av på papper. Grilla sedan hastigt på grillen för att få smak!

Lime, vitlök och sesam majonäs

2 äggulor

2 msk Lime saft

1 vitlöksklyfta

1/2 tsk salt

2 dl neutral rapsolja

Sesamolja ca 1 tsk

Rivet skal av 1 lime

1/2 Hackad chili

Mixa äggulorna med lime och pressad vitlök. Tillsätt oljan i en tunn stråle samtidigt som du fortsätter mixa. Häll inte för snabbt, då finns det risk att majonnäsen skär sig. Fortsätt mixa tills du får en slät majo. Smaksätt försiktigt med sesamolja. Den är kraftfull så någon tsk räcker. Blanda ned limeskal och hackad chili.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".