Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Söderhamn minskar funktionsnedsattas inflytande

Publicerat torsdag 27 oktober 2016 kl 15.36
Politikerna vet INGET om funktionsvariation!
(1:03 min)
Tillgänglighetsrådet Söderhamn
Tillgänglighetsrådet är Söderhamns funktionsnedsattas enda möjligheter till inflytande, säger Carina Karlsson. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio

Kommunstyrelsen i Söderhamn föreslår att Tillgänglighetsrådet ska läggas ner. Förslaget mottas med bestörtning bland Handikapporganisationerna som vet att rådet är de funktionsnedsattas viktigaste möjlighet att få inflytande i beslut som rör dem själva.

Tillgänglighetsrådet är ett organ där personer med anknytning till funktionsvariation ska vara med och fatta beslut i frågor som rör just deras egen målgrupp. Tanken är att de med funktionsvariation i demokratisk ordning ska få inflytande i Söderhamns kommunpolitik.

– Därför är det självklart ett viktigt råd! Människor med funktionsvariation är små i samhället just nu och deras inflytande kan krympa ännu mer i samband med aktuella inskränkningar i LSS-lagstiftningen. Rådet är det enda sättet för dem att göra sin röst hörd.

Det säger Carina Karlsson, Styrelseledamot i Svenska Down-föreningen och själv mamma till ett funktionsnedsatt barn. Hon delar inte alls kommunstyrelsen uppfattning att rådet kan avvecklas:

– Nej, kommunstyrelsen tycker att de här frågorna lika bra kan hanteras av de kommunala nämndernas politiker och tjänstemän. Sanningen är att kommunens hantering av den handikappolitiska planen från år 2000 visar att det inte alls fungerar. Politikerna och tjänstemännen vet inte ett dugg om våra barns behov!

Du menar att kunskaperna finns hos dem som frågorna berör?

– Javisst! Vi kan LSS-lagen och är väl insatta i FN:s konvention om mänskliga rättigheter, konstaterar Carina Karlsson.

Det är en knapp röd-grön majoritet i kommunstyrelsen som förordar nedläggning av Tillgänglighetsrådet i Söderhamn. Ytterst är det kommunfullmäktige som fäller avgörandet och det redan nu på måndag 31 oktober. Tiden är alltså knapp om Handikapporganisationerna i Söderhamn ska hinna skapa tillräckligt med opinion för att stoppa förslaget:

– Det är vi väl medvetna om, men vi hoppas att fullmäktige ska fatta kloka beslut. Just nu verkar det ju som om de röd-gröna som ska värna om de små människorna inte alls har tänkt till!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".