Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Arbetsmiljöverket: Vill ha svar från Migrationsverket efter granskning

Publicerat lördag 29 oktober 2016 kl 08.00
"Måste agera och se vilka förbättringsåtgärder som behövs"
(1:25 min)
Håkan Olsson, ställföreträdande generaldirektör för Arbetsmiljöverket.
Håkan Olsson, ställföreträdande generaldirektör för Arbetsmiljöverket. Foto: Emma Hjortman/Sveriges Radio/Arbetsmiljöverket.

Arbetsmiljöverket kräver nu svar från Migrationsverket om varför så få fall av hot och våld mot personalen anmäls till dem. Det här efter vår granskning förra veckan.

I förra veckan presenterade fyra lokala P4-stationer en gemensam granskning som visade att antalet interna incidentrapporter inom Migrationsverket har ökat kraftigt i år, från 1698 under januari-september i år jämfört med 1169 samma period året innan. Flera hundra av dem rör just hot och våld mot personalen.

Men trots detta har antalet anmälningar till Arbetsmiljöverket samtidigt sjunkit. Fån 29 förra året fram till slutet av september, till 12 fall samma period i år.

Alla fall där en person skadats allvarligt eller hade kunnat skadas allvarligt och alla dödshot som upplevs som allvarligt menade ska anmälas till Arbetsmiljöverket.

Om man inte anmäler allvarliga incidenter och tillbud till Arbetsmiljöverket kan man få böter.

ST-facket har efter vår granskning kritiserat Migrationsverket och gjort en anmälan till myndighetens arbetsmiljökommitté.

Nu reagerar även Arbetsmiljöverket. 

– Min reaktion är att det är många tillbud och olyckor som finns rapporterade och att man i sitt arbete på Migrationsverket nu måste agera och se vilka förbättringsåtgärder man behöver göra, säger Håkan Olsson, ställföreträdande generaldirektör på Arbetsmiljöverket.

Nu vill Arbetsmiljöverket ha svar på hur Migrationsverkets rutiner kring anmälningar till dem ser ut. 

– Det kan vara saker kring hur deras rapporteringsrutiner ser ut, och hur man agerar utifrån de skeeden som varit. Det kan vara en hel del olika rapporteringssätt som vi är intresserade att ta del av, säger Håkan Olsson.

Arbetsmiljöverket tycker att det är allvarligt om det visar sig att Migrationsverket inte har anmält allvarliga fall av hot och våld mot personalen. 

Arbetsmiljöverket avvaktar nu Migrationsverkets svar innan de tar ställning till vilka åtgärder de kommer att vidta. 

– När vi fått in ett svar så får vi ta ställning till hur vi går vidare, säger Håkan Olsson, ställföreträdande generaldirektör på Arbetsmiljöverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".