Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Protest mot fällning av lindallé i Gävle

Publicerat torsdag 3 november 2016 kl 14.18
"Det kommer se helt annorlunda ut på den här platsen"
(1:45 min)
Lindallén mellan stadsbiblioteket och polishuset i Gävle.
1 av 4
Anna-Karin Gävert, landskapsarkitekt vid samhällsförvaltningen inom Gävle kommun. Foto: Linnea Johansson/Sveriges Radio.
Anna-Karin Gävert, landskapsarkitekt vid samhällsförvaltningen inom Gävle kommun.
2 av 4
Anna-Karin Gävert, landskapsarkitekt vid samhällsförvaltningen inom Gävle kommun. Foto: Linnea Johansson/Sveriges Radio.se
Lindallén mellan stadsbiblioteket och polishuset i Gävle.
3 av 4
Lindallén mellan stadsbiblioteket och polishuset i Gävle. Foto: Linnea Johansson/Sveriges Radio.
Å-rummet i Gävle med allén av lindar.
4 av 4
Å-rummet i Gävle med allén av lindar. Foto: Camilla Dal/Privat.

Gävle kommun vill fälla ungefär 40 lindar mellan polishuset och stadsbiblioteket längs Gavleån. Gävlebon Camilla Dal har startat en namninsamling för att protestera.

Längs båda sidor av Gavleån sträcker sig en allé men över 100 år gamla lindar. Men nu vill kommen fälla lindallén mellan stadsbiblioteket och polishuset.

Kommunen menar att träden är i ett dåligt skick. Men beslutet har mötts av protester.

Gävlebon Camilla Dal har startat en namninsamling.

– Jag får en skönhetsupplevelse varje dag av träden och ån. Det är en av de viktigaste platserna för mig i Gävle som Gävlebo, säger hon. 

I samband med att träden fälls ska man även fixa till området kring ån. 

– Ett utbyte av träden möjliggör att skapa bra förutsättningar för träden som vi planerar. Men även att vi kan få en bredare gång- och cykelbana längs stråket, säger Anna-Karin Gävert, landskapsarkitekt vid samhällsförvaltningen inom Gävle kommun.

2014 undersökte arboristen Harald Kratschmer träden. Hans dom var hård.

– De är mycket dåliga. Framförallt på norra sidan. Trädkronorna växer inte längre utan torkar in, säger han. 

Efter årsskiftet vill nu kommunen skicka in en ansökan till mark- och miljödomstolen om att fälla träden. 

Om lindarna i allén fälls kan det dröja ungefär 10-15 år innan Gävleborna får njuta av en hög lindallé igen. Men det är det värt, tycker Harald Kratschmer.

– Jag tycker att det är helt riktigt att göra detta. Stadsmiljön behöver friska, välmående träd som förbättrar stadsmiljön och inte skapar problem genom torra och nedfallande grenar. Det är klorofyllen vi ska vara glada över och inte torra grenar.

Men Gävlebon Camilla Dal ifrågasätter om träden verkligen är så sjuka som kommunen säger, och vill inte att träden fälls.

– Det kommer att dröja lång tid innan de nya träden ger någon grön massa i fråga. Så det kommer att se helt annorlunda ut på den här platsen framöver. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".