Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nekades ambulans trots akut astmaanfall på hälsocentral

Uppdaterat fredag 4 november 2016 kl 14.36
Publicerat fredag 4 november 2016 kl 09.56
Chefsläkare: Det är bara att be patienten om ursäkt
(1:48 min)
Ambulans.
Foto: Dejana Pasic/Sveriges Radio

En 32-årig kvinna fick i april ett akut astmaanfall på Södertulls hälsocentral och höll på att kvävas. Men läkarna vägrade att ringa en ambulans, trots att kvinnans sambo vädjade om det.

Kvinnan kom i slutet av april in på Södertulls hälsocentral. Hon hade svårt att andas på grund av astma och blev akut sämre. Kvinnan föll ner på golvet och hennes sambo bad läkarna ringa en ambulans. Men det gjorde de inte.

– Jag tror att det är stressreaktionen och att man i primärvården inte så ofta ser så här svårt sjuka patienter, säger Börje Svensson, chefläkare i Region Gävleborgs primärvård.

I anmälan berättar kvinnans sambo att fyra läkare fanns inne hos henne. Han fortsatte be om att de skulle ringa en ambulans, men inget hände. Samtidigt blev hans sambo allt sämre. Hon fick ingen luft, svettades, dreglade och började skaka.

Sambon ringde då själv 112, men fick svaret att det var personalen på hälsocentralen som skulle ringa efter en ambulans. Till sist kom en femte läkare in i rummet och sa till om att en ambulans skulle tillkallas.

När ambulansen kom hade kvinnan svimmat av syrebrist. När hon väl kom in till sjukhus var hon mycket dålig och fick vårdas på intensivvårdsavdelningen.

Nu kritiserar Inspektionen för vård och omsorg hälsocentralen som borde ha sett till att kvinnan omgående fick akutsjukvård.

Region Gävleborg erkänner att de gjort fel. 

– Vi har brustit i handläggandet i det här akuta astmaanfallet. Det är beklagligt. Det är bara att rikta en ursäkt mot patienten som vi inte tog hand om på rätt sätt, säger Börje Svensson, chefläkare i Region Gävleborgs primärvård.

På hälsocentralen har man nu ändrat en rad rutiner. Personalen ska få träna mer regelbundet på om det kommer in akut sjuka patienter. De har även satt upp anslag om vad de ska tänka på.

Börje Svensson, chefläkare i Region Gävleborgs primärvård, ser allvarligt på att den 32-åriga kvinnan inte fick ordentlig hjälp.

– Vi skulle ha kunnat agera snabbare och effektivare och fått iväg henne till sjukhus, utan att hon tvingats uppleva den ytterligare stressen i väntan på hälsocentralen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".