Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
KRÖNIKA: NIKLAS FOLKEGÅRD

Lövsvängen i Lövriset

Publicerat onsdag 9 november 2016 kl 07.30
"Det är som att samhället påstår att den som halkar på löv får skylla sig själv
(4:38 min)
Niklas Folkegård är P4 Gävleborgs krönikör. Martin Svensson / Sveriges Radio
Niklas Folkegård är P4 Gävleborgs krönikör. Martin Svensson / Sveriges Radio

I förra veckan meddelade Radio Gävleborg att det saknas regler kring hanteringen av höstlövsproblemet. Till viss del har det handlat om att ingen har uppfattat höstlövsproblemet som ett problem. Men det är bara för att folk har tänkt på fel sorts höstlöv.

Det handlar alltså inte om de där vackert röda och prassliga löven som man kan kasta upp i luften under en skön höstpromenad. De där som gör sig fint tillsammans med en lagom varm ullkappa och en jättestor kopp te.

Höstlövsproblemet består inte av vackra och torra löv. Det består av en nästan svart massa av kalla, blöta och halvruttna löv med inslag av äckliga insekter. En sån där slemmig lövmassa som gör att man halkar och spiller ut sitt jättestora te och får nåt gojs på ullkappan.

Skyll dig själv

Lövhalkan ställer till det för det moderna samhället. Den som cyklar som en idiot riskerar exempelvis att halka och framstå som en idiot. Att halka på löv är nämligen en sorts förnedring. Inte alls som att halka på is och snö. Kanske för att det går att borsta bort is och snö. Blöta löv klistrar liksom fast sig och gör att man ser lite dum ut.

Det största problemet med lövproblemet är att det saknas regler kring löven. Ingen har det yttersta ansvaret för löven. Man kan alltså halka på löv utan att ha nån att skälla ut efteråt. Det är som att samhället påstår att den som halkar på löv får skylla sig själv. Det är ju ännu mer förnedrande.

Reglerad lövsväng

Höstlövsproblematiken har vuxit till ett slags laglöst kluster av klibbig halvrutten biomassa kombinerat med total undfallenhet och ansvarslöshet från myndighetshåll. En kletig laglöshet som ingen kan må bra av. Men mitt i denna dystra verklighet lyser den lilla byn Lövriset som en fyrbåk med sin exemplariskt reglerade syn på höstlöven.

Alla i Lövriset har en funktion i hanteringen av höstlöv, den så kallade lövsvängen. En bybo har en särskild lövplog på sin traktor. En annan har byggt om en snöslunga så att den kan slunga löv istället för snö.

När de första löven faller är alla i Lövriset på tårna. Man kan ju inte sanda bort lövhalka, men byborna slänger ut sniglar som ska äta upp löven. Det gör visserligen att det blir ännu halare under en tid, men då sätter man upp varningsskyltar och lånar ut spikskor.

För att lövsvängen ska fungera har byn även organiserat upp planeringen av lövhanteringen. Det finns en informationsenhet som dagligen gör en färgspektrumanalys av lövskogarna i området som de sedan samkör med SMHI:s väderleksrapport, för att kunna avgöra sannolikheten att löven blåser ner från träden. När löven blåser ner går det en signal till planeringsenheten som planerar hur lövsvängen ska svänga löv. Samt en ledningsgrupp som bestämmer att planeringsenheten ska planera lövsvängen. Och naturligtvis finns det några mellanchefer och en grupp för värdegrundsfrågor som ser till så att löven svängs på ett sätt som alla kan stå bakom.

Tyvärr hann snön falla innan lövsvängen var helt klar i år. Så nu har Lövriset startat en samverkansenhet som försöker få till ett samarbete med snösvängen. Snösvängen består av samma personer som i lövsvängen, men de har svårt att hålla flera saker i huvet samtidigt. Förhoppningen är att snösvängen ska kunna svänga undan snön så att lövsvängen kan svänga undan löven innan det blir för kallt. Annars finns det risk att man halkar tre gånger. Först en gång på snön, sen en gång till på löven, och så en sista gång på en massa djupfrysta sniglar.

Det här är Niklas Folkegård från Lövriset, onsdag

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".