Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kent ville rymma från alla häkten

Publicerat torsdag 10 november 2016 kl 16.53
Jag satt isolerad och tyst i 13 månader!
(6:47 min)
Häkte rymning Kent Söderström
Tidigare kriminelle Kent Söderström var en mardröm för alla häkten. Han försökte ALLTID rymma! Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio

Anpassa dig, bryt samman eller rym! Det är alternativen i häktet där isolering 23 timmar per dygn råder och häktningstiden saknar bortre gräns. Kent Söderström i Gnarp valde den tredje vägen - här hör du rymmarens historia från torsdagens förmiddagsprogram.

Den 22 november är det exakt sex år sedan Kent Söderström i Gnarp frigavs från sitt sista straff på fängelset i Kumla. I dag lever han ett hederligt liv men berättar gärna om hur han under sin brottsliga bana vägrade att anpassa sig till de stränga rutinerna i de många häkten där han spärrades in.

I stället rymde han. Gång på gång från Gävleanstalten, Gävlehäktet, Tingsrätten i Hudiksvall och flera andra ställen:

– Jag ser det faktiskt som ett friskhetstecken! Jag hade så mycket att göra på utsidan med affärer och kriminella handlingar att jag helt enkelt inte hade tid att sitta inne, förklarar han.

I dag är Kent Söderström inte helt okritisk till den rebelliska inställningen:

– Nej, nu förstår jag ju att det sjuka var min kriminalitet. Jag hade ju begått brott och skulle dömas och straffas för det. Men i det här friska ville jag inte, som så många andra, anpassa mig till häktet och bo in mig i cellen. Jag skulle alltid därifrån, helt enkelt!

Men många rymningar gör också att "snaran" dras åt. Kent Söderströms rymningsstatistik plus det faktum att han hade gängklassats, ledde till allt strängare restriktioner och allt längre tid i häktet. Till sist satt han isolerad 13 månader i Kronobergshäktet utan att tala med någon.

– När jag till slut dömts och påbörjat mitt sista fängelsestraff tog det tre månader innan jag återfunnit min röst. Jag hade nog blivit litet "kocko" under tiden i häktet, säger han.

Mot bakgrund av all erfarenhet instämmer Kent Söderström i den kritik som EU:s och FN:s antitortyrkommissioner, liksom flera toppadvokater och andra samhällsdebattörer, riktat mot restriktionerna och den obegränsade häktningstiden i svenska häkten:

– Isoleringen är för hård och häktningstiden för lång. De gör det av säkerhetsskäl omöjligt att ha kontakt med omvärlden och jag förstår att många bryts ned av det, säger Kent Söderström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".