Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Startar utredning om deltidskårens framtid

Uppdaterat måndag 21 november 2016 kl 11.29
Publicerat måndag 21 november 2016 kl 05.38
Anders Zetterlund: Hitta moderna rekryteringssätt
(1:32 min)
Norrhälsinge Räddningstjänst Deltidsbrandman Deltidsbrandmän Deltidskår Rekrytering
Anders Zetterlund, verksamhetschef på Norrhälsinge Räddningstjänst. Foto: Kristian Bruce Bolinder/Sveriges Radio

Det blir svårare och svårare att hitta deltidsbrandmän och -kvinnor till Räddningstjänsten. Nu ska Norrhälsinge Räddningstjänst utreda hur man ska kunna modernisera rekryteringen av deltidsbrandmän.

Kraven för att bli deltidsarbetare har blivit allt svårare att uppfylla under de senaste tjugo åren. Det här bidrar till ett tuffare arbetsklimat hos räddningspersonalen.

Först ska du bo åtta minuter från stationen, och sen ska du jobba åtta minuter därifrån. Vi ser också en tendens att arbetsgivarna har svårt att släppa personal att bli deltidsbrandmän, eftersom man måste lämna sitt ordinarie arbete om det blir larm under jourveckan, säger Anders Zetterlund som är verksamhetschef på Norrhälsinge Räddningstjänst.

Hur viktig är deltidskåren?

– Den är jätteviktig för beredskapen och för invånarna. Vi åker ju även på sjukvårdslarm i väntan på ambulans, säger Anders Zetterlund.

Situationen ser snarlik ut på länets övriga deltidsstationer.
Konsekvensen blir bland annat en ansträngd arbetsmiljö där deltidsarbetare ibland tvingas jobba dubbla jourveckor.

Det här gör att Räddningstjänsten nu befinner sig i ett läge där man måste hitta nya moderna lösningar för att underlätta rekryteringen.

På Norrhälsinge Räddningstjänst har man inlett ett utredningsuppdrag från Miljö- och Räddningsnämnden.

– Vi kommer att titta på olika delar, men vi ska börja med ett grundligt arbete och titta på befolkningsunderlag och befolkningsutveckling där vi har våra deltidsstationer. Vi får kämpa på och se vad vi hittar för moderna rekryterings- och arbetssätt, säger Anders Zetterlund.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, försöker hjälpa till, berättar Mats Berglund, chef på Räddningstjänst-enheten på MSB.

- Vi hjälper till tillsammans med arbetsgivare och fackliga organisationer för att hitta lösningar på det här problemet. Bland annat har vi en webportal på gång för att man lite lättare ska kunna söka sig till sin egen kommun och kunna se vad arbetet innebär och om det är några rekryteringar på gång.

- Vi har också en kille anställd som driver jämställdhetsfrågorna inom räddningstjänsterna, som bland annat försöker påverka politiken så att frågan kommer upp på den politiska dagordningen, säger Mats Berglund på MSB.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".