Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Veckans bakskola

Tre desserter, en bjudning

Publicerat fredag 18 november 2016 kl 15.09
Saffranskaka, chokladmousse och kladdkaka. Foto: Wenda Hajo / P4 Gävleborg
Saffranskaka, chokladmousse och kladdkaka. Foto: Wenda Hajo / P4 Gävleborg

Linus Larsson från Söderhamn är plattsättaren som vann "Hela Sverige bakar" 2015.

Här kan du läsa recepten!

Under hela hösten lär han P4 Gävleborgs lyssnare grunderna i bakning. Den här veckan lär vi oss tre enkla desserter att lyxa till och bjuda på vid kalas eller när en har gäster. 

Se hela livesändningen från veckans bakskola här!

Linus Larssons 3 desserter 

 Chokladmousse 

  • 3 dl grädde
  • ½ dl grädde
  • 2 äggulor
  • 50g lönnsirap
  • 50g olja
  • 200g hackad mörk choklad
  1. Vispa 3 dl grädde tills det börjar bilda toppar.
  2. Lägg dom kvarvarande ingredienserna i en kastrull och sjud på riktigt svag värme tills all choklad är smält och krämen har blivit tjock. Rör hela tiden annars koagulerar äggulan.
  3. Ta lite av den vispade grädden och blanda ut den i chokladkrämen, sen häller du chokladkrämen i grädden och vänder runt försiktigt så allt blandas väl.
  4. Häll upp i portionsformar och ställ dom i kylen några timmar.

 Saftig saffranskaka med lingon

  • 4 ägg
  • 3 dl (270g) socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 ½ dl vanilj yoghurt
  • 1 paket saffran
  • 75 g smör
  • 2 ½ tsk bakpulver
  • 4 dl (240g) vetemjöl
  • 1 nypa salt
  • 1 dl röda vinbär
  • 1 dl riven kokos till formen
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret tillsammans med saffranet, låt det svalna lite.
  3. Vispa ägg och socker tills det är en tjock och vit kräm.
  4. Blanda dom torra ingredienserna och blanda dom väl. Sikta ner det i ägglandningen och vänd in det försiktigt.
  5. Tillsätt smöret, yoghurten och dom röda vinbären, blanda tills det blandats sig väl
  6. Smörj formen och bröa den med kokos. Häll nu ner smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 45 minuter. Kolla med stickan att den är torr.

 Kladdkaka

  • 250 g hackad mörk choklad
  • 250 g tärnat smör
  • 250 g florsocker
  • 100 g mjöl
  • 4 ägg
  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Lägg chokladen, smöret och florsockret i en skål och smält det i micron eller över vattenbad. All choklad ska ha smält och smeten ska vara klumpfri.
  3. Vispa in mjölet i smeten.
  4. Där efter ett ägg åt gången. Vispa kraftigt så kommer smeten gå ihop efter varje ägg och bli en blank och slät smet.
  5. Häll smeten i en springform som är ca 22 cm och grädda i 23 minuter.
  6. Viktigt att kakan svalnar helt. Annars kommer den vara rinnig.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".