Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nu kurrar det i Forsbackas jättemage

Publicerat fredag 18 november 2016 kl 15.01
"Dröjer 20 år innan vi går in i sarkofagen igen"
(1:43 min)
Forsbacka Biogas rötkammare
1 av 4
På besök i världens största mage i Forsbacka. Foto: Tomas Groop/Sveriges Radio
Biogas Forsbacka Rötkammare
2 av 4
Projektledare Anders Winqvist (tv) och Ekogas vd Jonas Hellström vid magmunnen. Foto: Tomas Groop/Sveriges Radio
Rötkammare Forsbacka biogas
3 av 4
"Anus" i tarmens slut. Här kommer biogödslet att klämmas ut. Foto: Tomas Groop/Sveriges Radio
Forsbacka Biogas Rötkammare
4 av 4
Hela biogasanläggningen. Till vänster rötkammaren, till höger gasklockan. Foto: Tomas Groop/Sveriges Radio

I Forsbacka ska nu snart Gästriklands matavfall förvandlas till bilbränsle. Bolaget Ekogas nya rötkammare ska bara förslutas innan den kan matas med bruna avfallspåsar och som en jättelik komage börja producera biogas till bilar och bussar och biologiskt gödsel till lantbruket.

Rötkammaren vid Forsbackas avfallsanläggning är världens största i slag, en jättelik tarm i stål och betong som faktiskt också fungerar på ett liknande sätt som matsmältningssystemet i en levande varelse.

Det berättar bygg- och projektledaren Anders Winqvist när han likt "Verkmästaren i magen" bjuder på ett unikt besök INUTI den nya, spektakulära anläggningen:

 – Det här är världens största termofila pluggflödesreaktor! säger han.

Annorlunda uttryckt, förklarar han, handlar det då om en liggande rötkammare där soporna kontinuerligt ska matas in i ena änden, blandas runt och komposteras vid en konstant hög temperatur under 27 dagar och till sist klämmas ut i form av fast och flytande gödsel i tarmens bakre ända.

Ungefär som i vårt eget matsmältningssystem, alltså!

Enorma "paddlar" av stål driver sakta den 55 grader varma geggan av hushållsavfall genom den 45 meter långa och 10 meter breda tarmtunneln. Under tiden är det bakterier som gör jobbet, förtydligar Anders Winqvist:

– Under nedbrytningen av avfallet avger bakterierna metangas som vi tar hand om i kammarens tak och omvandlar till fordonsgas, säger han.

125 miljoner kronor har Gästrike återvinnare och Gävle energi investerat i anläggningen och Ekogas vd Jonas Hellström lovar att äppelskruttar, potatisskal, fiskhuvuden och gammal leverpastej nu får ett värde som aldrig förr.

Förutom de miljövinster som produktion av förnybart biobränsle ger, kan ju Gästriklands bruna soppåsar nu direkt räknas om till fordonsgas och vad det motsvarar i insparad bensinförbrukning:

– Ja, man får ut motsvarande en och en halv deciliter bensin per kilo matavfall. Vi förvandlar ju verkligen det här avfallet till resurser, både i form av biogödsel och miljövänligt fordonsbränsle, säger Jonas Hellström.

Till våren kommer den första gasen att kunna utvinnas, men redan nu ska jättetarmen vid Forsbackatippen förslutas som en Faraonisk grav. Vårt besök blir det sista på mycket, mycket länge konstaterar Anders Winqvist:

– Nu stänger vi portarna och sedan kommer det att dröja närmare 20 år innan vi behöver gå in i den här sarkofagen igen. Då kommer det garanterat att vara kladdigare än nu! säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".