Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Schimpansflytt skapar debatt

Publicerat torsdag 24 november 2016 kl 16.06
Vi gör det en djurpark ska göra!
(1:40 min)
Schimpans Foto: Noémi D Soós
En av Furuviks schimpanser. Foto: Noémi D Soós (arkivbild) /TT

Furuviksparkens planerade flytt av två schimpanshonor till andra djurparker får nu stöd av EAZA, en Europeisk samarbetsorganisation för djurparker. Organisationen menar att flytten är nödvändig för att säkra beståndet av den västliga underart till vilken Furuviks schimpanser hör.

Furuviks djurchef Daniel Hansson hoppas att EAZA:s uttalade stöd ska dämpa den kritik som flytten väckt i olika medier. Särskilt i sociala medier har omflyttningarna ifrågasatts, samtidigt som Daniel Hansson själv anser att de är helt i sin ordning:

– Vi gör precis det som är djurparkens viktigaste uppdrag: nämligen att i första hand bevara arter och enskilda djurindivider.

Omflyttningarna syftar till avel, alltså till att blanda det genetiska arvsmaterialet inom de Europeiska djurparkernas schimpanspopulation på ett sätt som skyddar djuren från att inavel.

– Precis! Det handlar om avel, inte om pengar, slår Daniel Hansson fast.

Svårare att förklara är vilken nytta som det här avelsarbetet inom djurparkerna gör för de vilda djuren. Det finns nämligen i dag inga konkreta idéer om hur djurparkernas schimpanser ska kunna stärka den frilevande och kritiskt hotade västliga schimpansunderarten.

– Inte i dag, däremot är det viktigt för framtiden. På sikt kommer vi att vara en viktig part i sådant arbete, säger Daniel Hansson.

Kärnan i kritiken mot djurparkers omflyttningar av schimpanser är att de mer syftar till att producera ungar i fångenskap, än att bidra till artens fortbestånd i vilt tillstånd. Att djurparker aktivt deltar i bevarandeprojekt i fält är ovanligt. Det säger Ola Jennersten, biolog och expert på internationell naturvård vid Världsnaturfonden:

– Jag tror att man skulle kunna göra det i mycket större utsträckning än i dag! Djurparker skänker pengar till bevarandeprojekt, men deltar inte så ofta aktivt i sådana projekt, säger han.

Ola Jennersten tycker att omflyttningarna kan vara befogade, men tvivlar på att syftet enbart handlar om att vårda djurparkschimpansernas genetiska material.

– Man kan undra litet över målet med djurparkernas omflyttningar och avelsarbete: handlar det om ett biologiskt syfte eller om det kommersiella målet att få schimpansungar som i sin tur drar mänsklig publik?

Furuviks djurchef Daniel Hansson ser dock en sådan debatt som både obefogad och svepande:

– Det som förvånar mig är att vi måste försvara det bevarandearbete som är en professionell djurparks viktigaste uppgift! Det tycker jag visar att vårt arbete är viktigare än någonsin, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".