Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kjell såg tre misstänkta "målvaktsbilar" på ett dygn

Publicerat onsdag 7 december 2016 kl 06.33
Kjell Hansson: De ägde 48 bilar
(1:45 min)
Söderhamnaren Kjell Hansson tycker att lagarna måste bli tuffare så att bilmålvakternas fordon kommer bort från vägarna.
1 av 2
Söderhamnaren Kjell Hansson tycker att lagarna måste bli tuffare så att bilmålvakternas fordon kommer bort från vägarna. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio
Många bilar i Gävleborg ägs av så kallade bilmålvakter. Bilarna är ofta av äldre typ och inte sällan obesiktigade, enligt polisen, vilket gör dem till en stor fara för allmänheten.
2 av 2
Många bilar i Gävleborg ägs av så kallade bilmålvakter. Bilarna är ofta av äldre typ och inte sällan obesiktigade, enligt polisen, vilket gör dem till en stor fara för allmänheten. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio

Bilar som hyrs ut av så kallade bilmålvakter utgör ett svårlösligt problem både för polisen och Kronofogdemyndigheten.

Söderhamnaren Kjell Hansson blev observant på flera fordon som verkade misstänkta efter det att en kompis blivit bestulen på en båtmotor i somras.

När han kollade i bilregister upptäckte han dels att bilarna var avställda och dels att de ägdes av personer som står skrivna på massor av fordon.

– De här bilarna ska inte vara på vägarna, de är avställda och obesiktigade, säger Kjell Hansson.

Och du såg de här personerna ute på vägarna?

– Ja, det var två personer i Gävle som ägde bilarna och då i maj så ägde de 48 bilar.

Christer Lindén från Sandviken har arbetat som trafikpolis i tio år och han säger att problemet med bilmålvakter blir allt mer påtagligt också utanför landets storstäder. I princip på varje pass stöter han på fenomenet.

– Det här har växt under åren jag jobbat, det blir mer och mer, säger Christer Lindén.

När P4 Gävleborg granskar de fem största bilägarna i Gävleborg så visar det sig att de tillsammans äger 902 fordon.

Ett par av personerna uppfyller flera kriterier för det som brukar kallas för en bilmålvakt.

Det vill säga, de är alla personer som står registrerade på fler än 100 fordon, är mycket svåra att få tag i och har skulder till staten på grund av trafikrelaterade förseelser.

Trafikpolisen Christer Lindén förstår att människor blir upprörda.

– Det är svårt ibland att motivera för människor som vi stoppar som äger sina bilar och får sina böter, när andra kan köra omkring och det händer ingenting för dem. Men vi kan heller inte släppa att "vanliga medborgare" begår fel, säger Lindén.

Kjell Hansson hoppas att myndigheterna ändrar lagstiftningen och ger polisen och andra berörda myndigheter större befogenheter att plocka bort fordon som ägs av bilmålvakter.

– Någonstans måste samhället börja sätta stopp för det, säger, Kjell Hansson

Fakta: Fordon i Gävleborg

 

I Gävleborg finns för närvarande 221 469 fordon av typen personbil eller lätt lastbil, av dessa är 53 094 avställda.
I Gävleborg finns 552 personer som äger 10 eller fler fordon.
Fem personer i Gävleborg, som inte är bilhandlare, äger fler än 100 fordon, enligt fakta från Transportstyrelsen 12 oktober 2016.
Totalt äger dessa fem personer 902 fordon. Tre av dem har fordonsrelaterade skulder till staten. Tillsammans uppgår skulderna till 618 000 kronor.
De tio personer i Gävleborg som har de största fordonsrelaterade skulderna (felparkeringsavgift, fordonsskatt, trängselskatt, infrastrukturavgift) är tillsammans skyldiga staten 2,2 miljoner kronor, enligt fakta från Kronofogdemyndigheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".