Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sekohärvan

Sekohärvan i rätten: "Leker Monopol med medlemmarnas pengar"

Publicerat onsdag 14 december 2016 kl 05.39
"De borde rimligen ha koll på hur mycket pengar som finns kvar"
(1:40 min)
Ett stugbygge i Malung är en av sakerna som den så kallade fritidsföreningen byggt.
1 av 2
Ett stugbygge i Malung är en av sakerna som den så kallade fritidsföreningen byggt. Foto: Linnea Johansson/Sverige Radio/Seko.
Jonas Pettersson, kanslichef på Seko. Foto: Linnea Johansson/P4 Gävleborg.
2 av 2
Jonas Pettersson, kanslichef på Seko. Foto: Linnea Johansson/P4 Gävleborg.

Under torsdagen tas två tvistemål kring Seko Väg och Ban Gävle-Dala upp i Hudiksvalls tingsrätt.

Ett av tvistemålen riktar sig mot den fritidsförening som den lokala fackklubben fört över pengar till. Den andra mot den tidigare ombudsmannen Bosse Hedin.

– Talan mot fritidsföreningen grundar sig i att klubben som förening av olika skäl inte fick föra över pengar mot fritidsföreningen. Den andra talan, som riktar sig mot Bosse Hedin, grundar sig i att han misskött sitt styrelseuppdrag. Därmed tycker vi att han är skadeståndsskyldig, säger Jonas Pettersson, kansli- och kommunikationschef på Seko. 

Under flera år förde Sekoklubben Väg och Ban Gävle-Dala över mer än fjorton miljoner kronor till en fritidsförening, som i sin tur startade ett aktiebolag.

Syftet, enligt styrelsen, var att rädda undan medlemmarnas pengar från Seko centralt. Men när Seko centralt började granska transaktionerna väcktes frågetecken. Vad hade egentligen pengarna gått till? De tyckte inte att de fick några svar.

– Det kan inte vara så svårt att svara på en del av frågorna. Vilka sitter i styrelsen i fritidsföreningen? Hur mycket pengar finns kvar? De borde rimligen ha koll på detta, säger Jonas Pettersson. 

Syftet med dagens muntliga förberedelse är att reda ut frågor i målet och undersöka möjligheter till förlikning.

Samtidigt menar Seko att summan inte längre är 14 miljoner kronor. Den upplupna räntan är enligt dem redan flera miljoner kronor. 

Bosse Hedin och fritidsföreningen menar att besluten varit demokratiska och att allt gått rätt till. I övrigt vill deras ombud inte kommentera ärendet.

Jonas Pettersson tycker att ärendet är extra viktigt eftersom det rör sig om medlemmarnas pengar. 

– De här pengarna sitter man nu och leker Monopol med, precis som om det vore ens egna pengar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".