Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny ränna ska rädda fisk från turbindöden

Publicerat torsdag 5 januari kl 05.45
"Det blir en enormt stor ränna"
(1:25 min)
Till våren ska man börja testa hur lax och ål reagerar på olika intagsgaller, berättar Mats Billstein, projektledare på Vattenfalls Älvkarlebylaboratoarium.
Till våren ska man börja testa hur lax och ål reagerar på olika intagsgaller, berättar Mats Billstein, projektledare på Vattenfalls Älvkarlebylaboratorium. Foto: Ingegerd Sörgard/Sveriges Radio

Älvkarlebylaboratoriet blir förmodligen först i världen med att bygga en modell av en älv i full skala.

"Kungsrännan" kommer att tas i bruk i vår och förmodligen rädda livet på mycket fisk som annars dör i turbinerna på kraftverken.

– Vi kommer att bygga en enormt stor ränna för att studera fisk i full skala i ett rinnande vatten, det vill säga vad händer när fisk närmar sig ett intagsgaller, Hur beter den sig? säger Mats Billstein, senior forskare och projektledare på Vattenfalls  Älvkarlebylaboratorie.

Intagsgallren är till för att fisk inte ska sugas in i turbinerna i kraftverket, men fungerar ofta dåligt eftersom ingen riktigt vet hur gallren ska utformas för att fungera som det är tänkt.

– Idag vet man inte hur ett sånt ska se ut. Men det får man veta med hjälp av de här försöken. Vi kan utforma olika lutningar, olika vinklar och olika typer av avstånd på själva gallret och se vad som ger bäst effekt och hur vi får fisken att göra som vi vill, säger Mats Billstein.

Rännan blir 25 meter lång, fyra meter bred och tre meter hög och man kommer att kunna släppa på 16 000 liter vatten per sekund i rännan. Den blir helt unik i Sverige och kommer att locka många forskare som vill studera lax och ål till Älvkarleby.

– Vi gör det här tillsammans med de forskare i Sverige som jobbar med fisk och fiskvandring, från Karlstads universitet, Umeå universitet, SLU och även Luleå tekniska högskola. I den här rännan möts både strömningsmekanik och biologi och det behövs för att förstå hur fisken beter sig i vattnet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".