Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Länsstyrelsen vill ha färre kontroller av husdjur

Publicerat fredag 16 december 2016 kl 11.18
"Kan leda till allvarliga djurskyddsproblem"
(1:25 min)
Förra året kom det in över 600 anmälningar om misskötsel av sällskapsdjur till Länsstyrelsen i Gävleborg. Hundarna på bilden har ingenting med texten att göra.
1 av 2
Förra året kom det in över 600 anmälningar om misskötsel av sällskapsdjur till Länsstyrelsen i Gävleborg. Hundarna på bilden har ingenting med texten att göra. Foto: Simon Schagerström / Sveriges Radio
Jenny Larsson, enhetschef för djurskyddsfrågor Länsstyrelsen Gävleborg.
2 av 2
Jenny Larsson, enhetschef för djurskyddsfrågor Länsstyrelsen Gävleborg. Foto: Malin Jansson / Sveriges Radio

Anmälningar som rör misskötsel av sällskapsdjur ska prioriteras ner till förmån för fler kontroller av djur inom livsmedelsnäringen. Det enligt ett förslag från Jordbruksverket och Länsstyrelserna, som är tänkt att träda i kraft nästa år.

– Bland dessa anmälningsärenden kan det finnas allvarliga djurskyddsproblem som kanske kan riskera att falla bort enligt förslaget i remissen, säger Linda Vonstad, ordförande för Djuskydd Sverige.

Förra året fick länsstyrelsen i Gävleborg in drygt 600 anmälningar om att ett eller flera sällskapsdjur far illa, 37 procent av dem som kontrollerades var obefogade enligt länsstyrelsen. Det vill säga att efter kontakt med djurägaren visade det sig att det inte var några problem.

Det gör att handläggningen av allmänhetens alla anmälningar tar onödigt mycket tid enligt Länsstyrelserna och Jordbruksverket, som nu vill effektivisera arbetet genom färre fysiska kontroller.

– Att i så stor utsträckning ägna sig åt administrativ kontroll på saker som man faktiskt inte vet om det är ett djurskyddsproblem eller inte. Man kan riskera att missa angelägna djurskyddsproblem, säger Linda Vonstad. 

Men Jenny Larsson, enhetschef för djurskyddsfrågor vid Länsstyrelsen i Gävleborg, håller inte med. En större andel av ärendena ska handläggas från kontoret, via telefonsamtal eller skype, men det behöver inte nödvändigtvis innebära ett sämre djurskydd.

– Ibland så fungerar det till och med bättre att göra telefonsamtal, det beror helt på vad det handlar om, säger hon. 

Tanken är att genom effektiviseringen få mer tid över till det som är Länsstyrelsens grunduppdrag, det vill säga den kontinuerliga kontrollen av livsmedelsproducerade djur. Något som prioriteras på EU-nivå.

– Och det är också ett av de tydliga målen och styrmedel som vi har, säger Jenny Larsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".