Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hofors hoppas att Hagaskolan kan bli ett Science Center

Publicerat torsdag 22 december 2016 kl 05.54
"Fina förutsättningar i Hofors"
(1:52 min)
Ulla-Karin Enbom och Patrick Olsson
1 av 4
Ulla-Karin Enbom och Patrick Olsson projektledare för förstudie om Science center i Hofors.
Hagaskolan i Hofors.
2 av 4
Hagaskolan i Hofors. Foto: Lotta Persson SR Gävleborg P4
Korridor i gamla Hagaskolan.
3 av 4
Lotta Persson SR Gävleborg
Hagaskolan
4 av 4
Hagaskolan utifrån. Foto: Lotta Persson SR Gävleborg P4

Nu utreds möjligheterna att starta ett regionalt Science Center i Hagaskolans gamla lokaler i Hofors.

– Vi satt och spånande och tänkte där borde vi göra något speciellt, säger Ulla-Karin Enbom projektledare tillsammans med Patrick Olsson om idén med ett Science Center i gamla Hagaskolans lokaler som stått tom i flera år. 

Tanken är att Hofors ska ha ett nära samarbete med Framtidsmuseet i Borlänge som är Sveriges första Science Center och som i år firar 30 år i branschen. Framtidsmuseet är inriktat på naturvetenskap och teknik och hade förra året 49 000 besökare.

– Ambitionen är att Framtidsmuseet ska etablera en filialverksamhet här i Hofors och att vi ska jobba gemensamt, säger Patrick Olsson projektledare, Triple Steelix.  

Planerna i Hofors är att bygga upp utställningar och en science walk där man får lära sig mer om hur stål och metall används nu och i framtiden. Verksamheten ska även ha ett nära samarbete med länets skolor.

 – Det känns jättespännande när man hör hur alla blir så engagerade när man pratar om det här, säger Ulla-Karin Enbom projektledare.

Idag finns en stor brist på naturvetare och ingenjörer. I Borlänge så har samarbetet med elever och lärare som utvecklat spetskunskap i ämnena naturvetenskap och teknik gett resultat, menar Tobias Mårtensson VD för Framtidsmuseet.

– De elever som slutar årskurs nio och väljer program till gymnasiet väljer teknik- och naturprogrammen i mycket större utsträckning än i riket i övrigt. Och det tror ju vi, att vi som Science Center är en bidragande orsak till, säger Tobias Mårtensson VD för Framtidsmuseet. 

Att rusta upp Hagaskolan innebär en kostnad på mellan 70-80 miljoner kronor. I förstudien som håller på att arbetas fram så ingår även ett samarbete med Ovako i Hofors och övriga stålföretag som ligger i regionen. 

– Det finns väldigt fina förutsättningar för att skapa ett Science center i Hofors tror jag, säger Tobias Mårtensson.

Förstudien ska vara klar i slutet av maj nästa år. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".