Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Gävle kommun polisanmäler ny nattklubb

Publicerat tisdag 20 december 2016 kl 16.21
Det blir någon slags sanktion!
(1:12 min)
Nattklubb bar krog Ölbaren Olivia Norra Kungsgatan Gävle
Nattklubben och baren Ölbaren/Olivia är den senaste etableringen på en välkänd nöjesadress på Norra Kungsgatan i Gävle. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio

Den nya nattklubben Ölbaren/Olivia på Gävles kanske mest välkända nöjesadress har polisanmälts av kommunens alkoholhandläggare. Polisanmälan beror på att kommunen vid inspektion och slutbesiktning hittat alkohol i lokalerna redan ett par dagar FÖRE invigningen den 16 december.

Det var vid en inspektion och slutbesiktning som kommunens tillståndsenhet genomförde den 14 december som Gävles senaste tillskott i nöjesvärlden plötsligt fick problem. Inspektörerna framförde synpunkter på kökets dimensionering, brandlarmet och nödutgångarna. Det som föranledde alkoholhandläggaren Lisa Hellström att anmäla etablissemanget till polisen var dock något helt annat:

– Det berodde på att vi hittade alkohol på flera ställen i lokalerna, öl, vin och sprit. Då kontaktade vi polisen som dokumenterade vad vi funnit, berättar hon.

Samma dag, den 14 december sammanträdde Socialnämnden och GAV företaget ett stadigvarande serveringstillstånd. Dock med förbehållet att slutbesiktningen först måste klaras av och det var just det nålsögat som den nya nattklubben inte riktigt lyckades passera.

– Nämnden tog beslutet innan den fått vår information, konstaterar alkoholhandläggare Lisa Hellström.

Därmed är nu krogens livsnödvändiga alkoholtillstånd ifrågasatt. Det kommer att bli konsekvenser, försäkrar hon:

– Jag vet inte idag om tillståndet återkallas. Men någon slags sanktioner kommer det att bli.

Krögaren Andreas Lundin, delägare i Ölbaren Gävle AB och välkänd arrangör av cityfesten i Gävle är emellertid kritisk till den här strikta regeltillämpningen. Tillståndet VAR ju klart och alkoholen tillhörde dessutom krogens förre ägare, hävdar han:

– Alkoholen var kvar sedan den förra verksamheten på adressen. Det var inte våra grejor och det var inte vår sak att slänga den, säger han.

Därmed delar inte heller Andreas Lundin kommunens uppfattning att han "tjuvstartat" med alkoholhanteringen i sin nya krog.

– Det gör jag absolut inte, säger han.

Ärendet utreds nu i vederbörlig ordning, men Andreas Lundin är allt annat än nöjd med hur Gävle kommun hanterat hans nyetablering.

– Vi har närmast behandlats som om vi var kriminella. Självklart kan jag inte vara nöjd med det, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".