Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

30-åring frias efter dödlig trädfällning i Vallsta

Publicerat torsdag 29 december 2016 kl 14.06
Försvarsadvokaten: Han var inte oaktsam
(1:28 min)
Kollage med bilder från förundersökningen med trädet som dödade 26-åringen
1 av 3
Kollage med bilder från förundersökningsprotokollet Foto: Johanna Lill-Inger Karlsson
26-åringen i Vallsta dog när han fick det här träd över sig.
2 av 3
26-åringen i Vallsta dog när han fick det här träd över sig. Foto: Polisen.
26-åringen i Vallsta dog när han fick ett träd över sig.
3 av 3
26-åringen i Vallsta dog när han fick ett träd över sig. Foto: Magnus Hansson/Agneta Sundberg/Sveriges Radio.

En 30-åring egenföretagare i Bollnäs kommun frias från ansvar efter att han råkade fälla ett träd över en 26-årig man som avled av sina skador, enligt en dom i Hudiksvalls tingsrätt.

Under rättegången för drygt tre veckor sen var det känslosamt både för den omkomnes mamma och för den åtalade egenföretagaren när han berättade om olyckan.

Enligt den åtalade 30-åringen så var området tomt när han kapade trädet den 13 oktober 2014, men när trädet föll hade 26-åringen plötsligt gått tillbaks och fick hela trädet över sig.

Hans liv gick inte att rädda.

Miljöåklagare Christer Jarlås menade att egenföretagaren var ansvarig för dödsolyckan och åtalade honom för arbetsmiljöbrott med vållande till annans död. Men tingsrätten friar alltså mannen. 

Tingsrätten skriver att 30-åringen har lämnat en detaljerad, sammanhängande och trovärdig berättelse, vars uppgifter åklagaren inte har kunnat motbevisa. 

Enligt domen hade 30-åringen förvisat sig om att 26-åringen stod på en säker plats innan han fick trädet att falla.

Man vet inte varför 26-åringen efter det gick in mot trädets fallriktning och hamnade under trädet, men enligt tingsrätten kunde inte 30-åringen förutse det irrationella agerandet. Han har därför inte agerat oaktsamt, och frias därför från brottsmisstankarna. 

Försvarsadvokaten K-G Myhrberg säger att han hade väntat sig en friande dom.

Både den åtalade 30-åringen och ett vittne berättade nämligen att 30-åringen gjort ett tecken åt 26-åringen strax innan han fällde tallen, ett tecken som 26-åringen svarade på genom att teckna tummen-upp tillbaka. Något som 30-åringen inte kunde tolka som annat än att 26-åringen var medveten om att trädet skulle fällas. 

30-åringens berättelse styrks av ett vittne som också jobbade i skogen, och som såg männen göra tecken åt varandra. 

– Jag tycker att domen är helt korrekt. Under rättegången så framkom det ju att min huvudman hade förvisat sig om att 26-åringen befann sig på en säker plats i förhållande till trädets fallområde, säger advokaten K-G Myhrberg.

P4 Gävleborg har sökt åklagaren i ärendet.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".