Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Unni Jerndal får JO-kritik efter mejl om polisläcka

Publicerat fredag 17 februari 2017 kl 12.09
JO: Olämpligt ur ett yttrandefrihetsperspektiv
(1:23 min)
Unni
Unni jerndal, tidigare kommunikationsdirektör vid polisen, får JO-kritik för ett mejl om en polisläcka. Foto: Foto: Lars Hedelin/SR

Justitieombudsmannen riktar kritik mot polisens tidigare kommunikationsdirektör Unni Jerndal. Det handlar om ett mejl som Jerndal skickat till medarbetare efter att polisanställda läckt uppgifter ur en förundersökning till media.

2015 utreddes en anmälan om barnpornografibrott mot en chef inom polisen i Gävleborg. Förundersökningen lades ner.

Senare publicerade Aftonbladet en artikel med uppgifter från förundersökningen och personalärendet mot polischefen. Det framgick av artikeln att uppgifterna kom från polisanställda.

Efter publiceringen skickade kommunikationsdirektören Unni Jerndal ett mejl till ett 20-tal anställda.

Det började så här:

"Det är med tungt hjärta som jag konstaterar att uppgifter ur en nedlagd förundersökning kring en polisanställd har nått Aftonbladet och sedan
vidarepublicerats i flera medier inom region Mitt."

Jerndal skrev också:

"Uppgifter i en nedlagd förundersökning omfattas av långtgående sekretess. Att röja detta slags uppgifter kan komma att i straffrättslig mening bedömas som brott mot tystnadsplikt, alternativt tjänstefel."

Aftonbladets källor menade att Jerndal försökte sätta munkavle på personalen.

JO skriver nu i sitt beslut att uppgifternas som lämnades till Aftonbladet rörde en enskilds sexliv och omfattas av kvalificerad sekretess. Den som läckte till Aftonbladet omfattas därför inte av meddelarfriheten.

Det betyder alltså att kommunikationsdirektören inte överträdde det så kallade repressalieförbudet i sitt mejl.

Däremot var mejlet olämpligt ur ett yttrandefrihetsperspektiv, enligt JO, som skriver: "Mejlet innehåller även känsloladdade formuleringar som förstärker intrycket av att yttrandefriheten är mer begränsad än vad den i själva verket är och som ger intryck av att myndigheten allmänt sett har en negativ inställning till att anställda utnyttjar sin meddelarfrihet".

JO påpekar vikten av att en chef som informerar sina anställda om sekretessregler uttrycker sig korrekt och fullständigt.

Polisen i Region mitt har inga kommentarer till JO:s kritik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".