Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Anders Kompass blir årets Dagermanpristagare

Publicerat måndag 13 mars 2017 kl 13.17
Bengt Söderhäll: En modig FN-tjänsteman
(1:04 min)
Fyra av jurymedlemmarna i Dagermansällskapet står på rad med skyltar föreställande 2017 års Dagermanpristagare, Anders Kompass. Dom har alla mörka kläder och lyses upp bakifrån av solen igenom dom stora fönstren som finns i Stig Dagerman-hörnan i biblioteket på högskolan i Gävle.
1 av 2
Årets Dagermanpristagare kunde inte själv närvara vid tillkännagivandet men fanns representerad i form av skyltar. Foto: Felix Blom/P4 Gävleborg
Anders Kompass. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
2 av 2
Anders Kompass. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio

Stig Dagermanpriset delas ut till den, de eller den organisation som i Dagermans anda verkar för att värna om det fria ordets betydelse och tillgänglighet.

Stig Dagermansällskapet delar varje år ut Stig Dagermanpriset. I år går priset till FN-tjänstemannen Anders Kompass. 

I Dagermanhörnet i biblioteket på högskolan i Gävle strålar solen in genom dom stora fönstren medan juryn ger motiveringen och bakgrunden till sitt val.

När Anders Kompass mottog en rapport om sexuella övergrepp mot barn i Centralafrikanska republiken utförda av bland andra franska soldater verksamma under ett FN-mandat, meddelade han omedelbart de franska myndigheterna.

Detta ledde till att de franska myndigheterna inledde en förundersökning med utgångspunkt i de vittnesmål som 13 barn i åldrarna 8 till 15 år avgivit. Det ledde till starka reaktioner inom FN och Anders Kompass blev föremål för en internutredning och stängdes av från sitt arbete.

FN:s högkommissarie Zeid Ra'ad al-Hussein ansåg att uppgifterna kan ha skadat offren. Det ansågs att Anders Kompass hade lämnat ut hemliga uppgifter och brutit mot FN:s regelverk.

Utredningen kom sedan att fria Anders Kompass och det fastslogs att han olagligt stängts av från sin tjänst.

– När Anders Kompass dök upp la vi det andra åt sidan. Dagerman var en medborgare först, sen råkade han vara duktig på att skriva. Och Anders Kompass var skicklig på att jobba för människors väl och ve. Säger Bengt Söderhäll, Stig Dagermansällskapet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".