Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Förslag om kulturskola på fritiden får kritik

Publicerat fredag 17 mars 2017 kl 05.43
Kulturskolechefen: Det blir en segregationsfråga
(2:05 min)
En person som spelar saxofon
Foto: Björn Larsson Ask/TT.

Regeringens kulturskoleutredning föreslår bland annat att kulturskolans verksamhet ska erbjudas på barn och ungas fritid. Nu har alla remissvar lämnats in och bland många kommuner finns det kritik mot förslaget.

Malin Pärlenskog som är kulturskolechef i Bollnäs kommun tror att det skulle kunna få negativa konsekvenser.

– Bollnäs är ju en kommun där vi har glesbygd och vi har mycket byar runtom. Det blir en liten segregationsfråga nästan, för det är inte så lätt för alla att kunna komma in till stan och spela. 

Rent konkret, vilka konsekvenser skulle det här kunna få? 

– Vi får färre elever, det tror jag, säger Malin Pärlenskog. 

Utredningen tycker det är tvivelaktigt att ha kulturskola under samma tid som skolundervisningen eftersom man anser att barn och unga inte ska behöva avstå en undervisning för en annan.

Jonas Rissén från bollnäs har spelat fiol i kulturskolan sen han var 6 år. Han har aldrig upplevt det som något negativt att ha haft sina fiollektioner under skoldagen.

– Nej, snarare tvärtom. Just när jag själv har spelat under lektionstid så har det varit ett avbrott då man kan fokusera på annat och musik är ju, som hur många forskningsstudier som helst visar, hur bra det är för hälsan och studier också, säger Jonas Rissén.

Malin Pärlenskog tror att det kan finnas positiva effekter med förslaget.

– Jag kan ju förstå att man ifrån skolans håll kan tycka att vi plockar eleverna från deras timplan. Så det kan ju vara ett hinder för eleverna att komma ifrån på lektionstid.

Men hon tror också att det finns en risk att vissa skulle tveka att börja i kulturskolan om förslaget går igenom.

– Ja det tror jag. Det är många som uttryckligen säger att dom har hemskt mycket annat på kvällarna. Det är fotboll, innebandy, ridning och allt annat man har att göra. Även skolan också med läxor. Och då är det rätt viktigt att man kan få komma och spela på dagtid.

 

En jämlik kulturskola

Hur ska den kommunala musik- och kulturskolan locka fler och bli möjlig för fler unga i landet?

I den första utredningen som gjorts på nationell nivå av landets kulturskoleverksamheter visar det sig att de som går i kulturskolan framför allt är barn till föräldrar som själva utövar kultur på olika sätt och är högutbildade. 

Den särskilda utredaren Monica Lindgren fick uppdraget av regeringen att ta fram en nationell strategi för den kommunala musik- och kulturskolan. Samt lämna förslag på hur statliga insatser kan bidra till att göra kulturskolan mer tillgänglig och jämlik.

24 oktober 2016 överlämnades Kulturskoleutredningen till regeringen. Fram till 15 mars 2017 har den varit ute på remiss.

Utredaren föreslår bland annat att inrätta nationella mål för Kulturskolan för att ge en tydlig riktning för verksamheten.

Ett av de föreslagna nationella målen lyder: ”kulturskolan ska bedrivas på barns och ungas fria tid”. Något som många remissinstanser reagerat på.

Totalt antal remissvar som går att läsa på regeringens hemsida: 140

69* av dem är kritiska till det nationella målet: ”kulturskolan ska bedrivas på barns och ungas fria tid”.

8 är positiva till det nationella målet: ”kulturskolan ska bedrivas på barns och ungas fria tid”.

55 Kommenterar inte det specifika förslaget.

8 ger inga synpunkter på Kulturskoleutredningen.

*Av de 69 som är kritiska är:
37 kommuner/landsting/regioner  
13 Kulturskolor/kulturskolenätverk
19 övriga (som Lärarförbundet, SKL, Göteborgs universitet, Statens musikverk, Regional musik i Sverige)

/Kulturnytt P1

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".