Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Krönika: Niklas folkegård

Bollnäsmagi

Publicerat måndag 20 mars 2017 kl 13.54
"Gator och torg i Bollnäs har börjat skimra och glittra som i en Disneyfilm"
(3:42 min)
Krönikör: Niklas Folkegård Foto: Sveriges Radio
Krönikör: Niklas Folkegård Foto: Sveriges Radio

Detta har hänt. I förra veckan avslöjade lokala medier att en politiker i Bollnäs hade en webshop där han sålde aktivt glas, en enkel glasbit för några öre som stoppats in i en hemlig maskin och aktiverats med nån sorts kraft som gjorde att glasbiten blev magisk.

Den magiska glasbiten kunde rena vatten och lösa problem och den var plötsligt värd fem tusen kronor. Medierna var skeptiska till att den

magiska kraften fanns. Men att människor är beredda att betala fem tusen kronor för en glasbit går inte att förklara på ett naturligt sätt. Dessutom tog det bara några sekunder efter avslöjandet så var hela webshoppen spårlöst försvunnen. Det förstår ju vem som helst att det var magiska glasbitar.

Glas på avvägar
När webshoppen var nerlagd så kunde ju ingen köpa de magiska glasbitarna. Politikern skulle källsortera de magiska glasbitarna, men hittade bara kärl för färgat glas och ofärgat glas. Det fanns inget kärl för magiskt glas. Så han slängde dem bredvid istället, som folk gör. På olika sätt spreds de magiska glasbitarna över kommunen, och nu har man börjat se effekterna.

Gator och torg har börjat skimra och glittra som i en Disneyfilm. Ibland kan man se en enhörning eller nån liten älva flyga förbi. Bollnäs katter går omkring i mästerstövlar och de kommunala rabatterna är fulla av överdimensionerade bönstjälkar.

Mer magiskt
Men inte nog med det. Folk i Bollnäs är trevliga. Det har de aldrig varit förut. De ler och håller upp dörrar och säger tack och bjuder till. De har bra hållning, grop i hakan och glimten i ögat. Ute på stan är det ingen som tränger sig fram, ingen som står i vägen, det är aldrig kö och folk är snälla mot parkeringsvakterna.

I kommunhuset hade man krismöte. Hur skulle kommunen hantera den här obekanta situationen.

Går det att sanera bort enhörningarna, och slipper man i så fall även den trevliga stämningen? Eller går det att utnyttja den här magin? Det kanske går att locka hit turister? Enhörningar finns väl även på Järvzoo, men den här trevliga stämningen – den sticker ju ut bland Hälsingekommunerna.

Enhörningar finns väl även på Järvzoo, men den här trevliga stämningen – den sticker ju ut bland Hälsingekommunerna.

Plötsligt var det nån som hittade den där hemliga maskinen. Den som politikern hade använt för att aktivera glasbitarna så att de blev magiska. Alla i kommunhuset ville prova maskinen. De körde allt i den. Det blev nästan lika hög stämning som när vaktmästeriet hade skaffat en lamineringsmaskin.

Folk körde sina pennor, mötesprotokoll, kaffepulver, gem. Och allt blev magiskt. Plötsligt stod det en magisk fe och diskade folks kaffekoppar efter rasten. Mötesprotokollen blev lättlästa. Ringde man till kommunväxeln klockan 10 på förmiddagen så var det nån som svarade. Det verkade för bra för att vara sant.

Det var det. Efter ett par dagar hade enhörningarna slutat vara folkskygga och började gå i de kommunala rabatterna och äta upp bönstjälkarna. Katterna i mästerstövlar började bilda gäng och antasta folk. Älvor flög in på caféer och åt av maten. Den trevliga stämningen blev ytlig, på gränsen
till passivt aggressiv och den kommunala servicenivån gjorde att folk blev utbrända.

Ringde man till kommunväxeln klockan 10 på förmiddagen så var det nån som svarade. Det verkade för bra för att vara sant.

Kommunen har lärt sig av det här misstaget. I måndags satte man upp kärl för återvinning av magiskt glas, och under veckan kommer ett jaktlag och börjar skjuta av lite enhörningar.


Det här är Niklas Folkegård från Bollnäs, onsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".