Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Knivmordet i Bollnäs

Starka känslor när knivmordsrättegången började på onsdagen

Publicerat onsdag 22 mars 2017 kl 09.39
Leif Silbersky: Han förnekar all inblandning i brott
(0:21 min)
Den 46-årige Ljusdalsbon som står inför rätta åtalad för att ha knivdödat sin exfrus nye man i Bollnäs veckan innan julafton.
1 av 3
Den 46-årige Ljusdalsbon som står inför rätta åtalad för att ha knivdödat sin exfrus nye man i Bollnäs veckan innan julafton. Foto: Kristian Bruce Bolinder

Den 46-årige Ljusdalsbon som står inför rätta åtalad för att ha knivdödat sin exfrus nye man i Bollnäs veckan innan julafton fortsätter att neka till brott.

Rättegången startade mot honom halv tio på förmiddagen i Hudiksvalls tingsrätt. När den åtalade fördes in i rättssalen bröt hans före detta fru ihop i tårar.

Åklagaren Birgitta Fernlund inleder sin sakframställan med att visa en bild på offret och berätta om hans relation till den åtalades ex-fru och hennes barn, bland annat den 8-åriga flicka som är vittne till händelsen. Åklagaren påstår att offret bör betraktas som en styvfar till flickan.

Den åtalades ex-fru och den åtalade fick tre barn ihop under sitt förhållande, som varade i 17 år. Paret separerade år 2008, innan dottern föddes. Åklagaren berättare att den åtalade inte har kunnat acceptera att hans ex-fru har gått vidare och blivit lycklig, och ska därför ha hotat henne och den nu mördade mannen under flera års tid. Hoten anmäldes och 46-åringen dömdes för olaga hot i april 2015.

Åklagaren berättade om när mordet skedde, på kvällen den 17 december 2016. Den åtalade rusar in i huset medan offret och den 8-åriga flickan ligger i varsin soffa och tittar på tv. Den åtalade går in i huset och när hans ex-fru ser vem det är rusar hon ut för att hämta hjälp. 

Foton invändigt och utvändigt från bostaden visas upp. Även foton från området utanför visas. Den åtalades ex-fru brister flera gånger ut i gråt.

Samtalen till SOS-alarm spelas upp och åhörare får lämna rättssalen.

Rättegången fortsätter med att kartor visas upp över området där brottet skedde, samt på de platser där polisens hundpatruller gjorde tekniska fynd. De fynd som gjordes var bland annat två jackor, en mössa, handskar och kniven som ska ha använts vid dådet. På de fynd som gjordes finns teknisk bevisning i form av DNA via blod från offret och sekret från gärningsmannen.

Åklagaren går vidare med protokollet från brottsplatsundersökningen som inleddes vid halv två på natten efter mordet. Undersökningen visar att den åtalade har stått utanför vardagsrumsfönstret och tittat in på offret och den 8-åriga flickan. Han ska sen han vänt och gått in i huset och rakt fram till offret som då låg i soffan och tittade på tv, och sen knivhuggit honom flera gånger.

När åklagaren beskriver hur offret var positionerat blir det känslosamt och den åtalades ex-fru gömmer sitt ansikte bakom sina händer. Bilder på den nerblodade soffan visas ännu en gång upp. Åklagaren visar även bilder på offrets kläder, som är kraftigt nedblodade och visar tydliga skador. När sedan åklagaren går vidare med obduktionsprotokollet och läser upp några av de skador som offret fick blir det för mycket för ex-frun som bryter ihop och måste lämna rättssalen.

Åklagaren visar upp en övervakningsfilm från en väntsal i Ljusdal. På den ser man tydligt den åtalade iklädd de kläder som upphittades av polisens hundpatruller. Den åtalade förnekar att det är han vi ser på filmerna. Åklagaren berättar också om de bevis som hittades i den åtalades lägenhet i Ljusdal. Bland annat förpackningen till den kniv som ska ha använts vid mordet, samt förpackningen till mössan som hittades. Den åtalades mobiltelefon hittades också i bostaden, och i den har tekniska fynd gjorts bland annat i form av bilder på den döde, ett telefonnummer till honom, samt spår efter sökningar som gjorts efter den åtalades ex-fru, hennes nya man och deras adress. Senaste sökningen skedde bara någon timme innan mordet.

När det är målsägandebiträdet Evin Cetins tur inleder hon med att berätta om att den åtalades ex-fru lidit av både psykisk och fysisk misshandel under de 17 år hon var gift med den åtalade. När hon skiljde sig och träffade sin nya kärlek ska hoten från den åtalade ha intensifierats. Vid flera tillfällen har hon och den nu mördade mannen sökt om kontaktförbud mot den åtalade men utan resultat. Evin Cetin kommer in på hur familjemedlemmarna till den åtalades ex-fru och offret nu mår, och hon beskriver en mardröm. När hon citerar ur samtal hon har haft med den 8-åriga flickan, som blev vittne till mordet, blir det mycket känslosamt och domaren ber henne att tona ned.

Rätten tar en kort paus och när den återupptas är det dags för den åtalades ex-fru att vittna. Hon vill inte göra det i närvaro av den åtalade och han tvingas att lämna rättssalen. Ex-frun berättar att flera år av misshandel fick henne att lämna honom. Hon får hjälp av socialtjänsten att flytta till ett skyddat boende innan hon sökte en egen lägenhet. Hennes barn flyttar med henne, men också rädslan för att han ska fortsätta göra henne illa. 2009 flyttar hon till Bollnäs och 2011 träffar hon den nu mördade mannen.

Ex-frun berättar vidare om när hon träffade den nu mördade mannen. Om hur hennes ex-man, den nu åtalade, ringde flera gånger och uttryckte hot både mot henne och hennes nya man. Han ska även ha skickat hot via andra människor, till exempel hans bror. Ex-frun anmälde alla hot som hon och hennes nära fick ta emot, men upplever att ingen tog henne på allvar när hon anmälde dem.

Rättegången beräknas pågå i fyra dagar och fortsätter imorgon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".